2024-01-15
慕名而来,因为讲真系香港有得堂饮【猫屎咖啡】嘅餐厅,似乎比较难揾,所以专登走过嚟品尝。舖头喺街角地铺,又系独立店舖,有佢嘅特色,舖面都唔细。因为冇乜人,专登拣bar台可以望下出面。老板比较豪快率直,会催你落单:「点呀?度掂未呀?」相信熟落咗嘅客人感觉就会好啲。咁就即点杯$115印尼猫屎咖啡 + 双拼鸭胸炒蛋三文治$35,都系第一次饮咁贵嘅咖啡。咖啡比三文治早到,清彻度还可,反影到对面大厦,温度就颇热(虽然仍可接受),但呢个热度可能有啲问题。正所谓有期望就有失望,好抱歉,真系唔觉有乜咁特别,系连标榜独特果香都唔系好觉,我觉得同其他cafe嘅single origin没什分别,我就饮唔出分别(可能我唔识嘢啦!)呢杯咖啡,绝唔系劣,只系唔值。本值3分,但由于价钱超过一旧,总体被迫拖抵一分,只值2★。饮完咁我知道呢间店嘅路线喇。三文治出场,呢个竟然有惊喜,用心制作,厚切炒蛋包住切条嘅鸭胸,烘底多士,成份热辣辣好好食,座底4★!呢区唔会太多人流,舖头如唔太多人嘅话环境都唔错。Bar櫈就麻麻地,一定要一只脚踩住自己张櫈,另一只脚踩另一张櫈咁会舒服啲。舖外原来都有Bar台,食完咁啱有人坐出面,虽然隔
舖头喺街角地铺,又系独立店舖,有佢嘅特色,舖面都唔细。因为冇乜人,专登拣bar台可以望下出面。 老板比较豪快率直,会催你落单:「点呀?度掂未呀?」相信熟落咗嘅客人感觉就会好啲。
饮完咁我知道呢间店嘅路线喇。
舖外原来都有Bar台,食完咁啱有人坐出面,虽然隔咗块玻璃窗,但都好近面对面好似搭台咁,呢下我好唔中意,好彩都准备走。
以后不时或者都会再嚟encore饮啡嘅,就今次嘅经验,下次都唔驶试(本来想试)嘅另一贵价咖啡【牙买加蓝山咖啡】喇〜
题外话/补充资料:
如果标榜虹笈或手冲咖啡,尤其落单系最贵𠮶两款,最好喺制作之前show一show俾个客睇下你啲豆、包装等等。
不过如果啲咖啡豆原来一早已经磨定粉咁我就冇嘢好讲喇。