2011-11-15
1999年6月5日,喺台北敦化南路,开咗一间小店,名为「干杯」;至今,整个集团喺台湾,已经开设咗十五、六间分店,分开四个品牌,分别为充满活力和气氛嘅「干杯」,高档典雅嘅「老干杯」,放工后松一松嘅「干杯bar」,和以红酒代替啤酒嘅「红酒干杯」;系短短嘅十一年间,可以由一间寂寂无名嘅小店,发展至十多间分店嘅大集团,不得不佩服创办人嘅热诚和魄力。喺香港,就有人本著同一份精神和毅力,将「干杯」嘅神髓从台湾带了过来香港,喺尖沙咀漆咸道南开始。由外至内,都充满著「干杯」的影子,一室深褐色木器,红砖格仔墙,昏黄的灯光,简单大圆钟,加上无数亲亲照片,简直就像是置身台北「干杯」一样,唯一不同的,就是你身边的人所操的方言,并不是国语而已。其实老板同我哋讲,佢哋同台北「干杯」并冇任何关系,亦非同盟店(事实上台北「干杯」并没有同盟店,包括台湾本土及海外),只不过见香港并未有类似食肆,所以就希望将台北「干杯」嘅精神和气氛带来香港;台北「干杯」以烧肉为主,而香港「干杯」则以串烧为主。至于台北「干杯」至出名嘅「亲亲五花肉」及「八点干杯」,老板就作出少少更改,改为「亲亲sake」及「挑战3.5L」;「亲亲sake」,
喺香港,就有人本著同一份精神和毅力,将「干杯」嘅神髓从台湾带了过来香港,喺尖沙咀漆咸道南开始。 由外至内,都充满著「干杯」的影子,一室深褐色木器,红砖格仔墙,昏黄的灯光,简单大圆钟,加上无数亲亲照片,简直就像是置身台北「干杯」一样,唯一不同的,就是你身边的人所操的方言,并不是国语而已。 其实老板同我哋讲,佢哋同台北「干杯」并冇任何关系,亦非同盟店(事实上台北「干杯」并没有同盟店,包括台湾本土及海外),只不过见香港并未有类似食肆,所以就希望将台北「干杯」嘅精神和气氛带来香港;台北「干杯」以烧肉为主,而香港「干杯」则以串烧为主。 至于台北「干杯」至出名嘅「亲亲五花肉」及「八点干杯」,老板就作出少少更改,改为「亲亲sake」及「挑战3.5L」;「亲亲sake」,顾名思义,只要亲吻10秒,再用即影即有相机拍下,就可获赠sake一杯;至于「挑战3.5L」,就是要系10分钟内,饮完一杯3.5L嘅Hoegaarden,如果女仕,则可以饮少d,2.5L嘅Stella Artois就可以过关,过到关嘅朋友,当然由老板请客,否则的话,就要盛惠$350;除此之外,饮Asahi生啤,一样有优惠,星期一,买一送一,星期二,买二送一,如此类推,一直到星期日,就买七送一,所以逢星期一飮Asahi就最著数,简直就系半价酬宾。 老婆与友人未到,先来一杯Hoegaarden及一碟鸡泡鱼干,Hoegaarden够冻,泡沫有成寸厚,而且非常幼滑,唔错;至于鸡泡鱼干,唔韧,有嚼头,可惜烧得唔够焦。 当我饮完杯Hoegaarden之际,老婆与友人刚到,因友人怀有身孕,唔飮酒,所以叫咗杯乳酸梳打,而老婆想饮sake,所以要咗支獭祭50割,其实「干杯」提供嘅清酒,主要系男山和獭祭,老板话呢支有果香,易入口,所以我哋就点咗呢支,但饮落,比较抢喉,唔够醇滑,有果香味,但不浓烈,普普通通。 先来干杯特式串烧虾,一杯满载辣椒、蒜茸、豆豉嘅香料,上面插著九只海虾,虾唔系好大只,但非常入味,连虾壳都炮制得香脆,可以连壳食,味道非常惹味香口,但颇辣,佐酒不错。
跟著就来铁板锅烧秘汁煮翡翠螺,一锅上,有六只,汁唔辣,有少少酒香,仲有少少葱香,螺肉有嚼头,烟靱,都ok,但始终都觉得冻食,比较过瘾。 烧鸡翼,烧得干身,焦焦哋,鸡皮烧得香脆,肉质依然嫩滑,皮脆肉嫩,正。
烧鸡软骨,应该系来货问题,太大粒,肉多过软骨,无论点烧,都唔脆口,唔好食,与南亭或烧鸟亭无得比。
原条烧茄子,将茄子在中间劈开,原条烧,烧好后,洒上蒜茸、葱花及木鱼丝便可;烧起后,只要用筷子轻轻一挑,便可夹起茄子肉来食,非常简便,入口夹杂著葱蒜味,香口好食。 烧白鳝,及不上南亭咁厚身和大件,一件烧得金黄,另一仲则欠缺火喉,入口算弹牙,但略嫌调味不足,腥味颇重。
再来冰镇芥兰,$45一碟,但只得区区九条,仲要系短小的九条,觉得有d贵,不过的确清爽、新鲜,而且食落冇渣,可惜冇随芥兰送上wasabi,有d失败。 跟著就系盐烧大蟹钳,有三只,刚好一人一只,唔驶争,哈哈;似乎师傅喺烧烤途中,已将蟹钳剪开,所以非常入味,但因此,蟹肉却烧得太干身,冇咗蟹嘅鲜味,肉汁亦挥发得七七八八,所剩无几,咸味喺发自蟹肉本身,并非来自洒盐,唔错。
烧芝心丸及免治鸡肉棒,芝心丸,一串三粒,标准货色,不过烧功略差,第一,三粒中又系有一粒过焦,另外两粒唔够焦,问题与烧白鳝一样,可能要看看师傅嘅手法有问题,还是𠮶炉有问题,第二,芝心丸直接烧完就奉上给客人,并无加任何酱料去烧,比较失望,记得喺红磡有一档串烧,佢哋嘅烧芝心丸,会扫一层秘制酱油去烧,食落味道更丰富、更有层次,值得学习;至于免治鸡肉棒,入面亦混入剁碎咗嘅鸡软骨,增加嚼头,又唔会过韧,味道亦香口。 烧台湾香肠,有四种味道选择,分别为飞鱼子、黑墨鱼、芥末和原味,我哋拣咗芥末味,一啖咬落去,确实有一种抢鼻嘅辣味,好过瘾,表面焦焦地,几香口,肠衣有少少烟韧,肠心则腍糯弹牙。
汁烧鸡扒,卖相唔讨好,一件鸡扒,切成八小件,鸡皮焦且黑,但唔香脆,可能由于汁烧嘅关系,所以鸡皮湿且腍,𠮶汁亦唔够惹味,鸡肉亦比较嚡口,唔多好食。
烧生蚝,虽然落咗蒜茸,但份量唔多,冇掩盖咗d蚝味,但唔明白点解要放d木鱼丝,与生蚝唔多夹。 烧鸡皮海虾,虾唔细,比南亭大及长,但冇包紫苏叶,所以欠缺咗一份紫苏叶嘅香味,但烧得唔错,鸡皮烧得干脆、香口,虾肉亦弹牙爽口,加上鸡皮嘅油脂,更加突显到虾嘅鲜味,值得推介。
盐烧龙虾,一开二,唔系好大只,冇咩膏,鲜味反而不及鸡皮海虾,但龙虾肉尚算爽口,但与蟹钳一样,太干身,冇肉汁。
最后来客烧菠萝,唔够甜,如果扫一层薄薄嘅蜜糖,再烧一烧,效果可能会更好。 埋单$1,800,每人$600,唔平,就算唔计支sake,每人都要$424,以呢个价钱,我宁可选择南亭。
依我个人愚见,噱头就有,但气氛唔够;价钱唔平,但食物质素参差,老板需要喺呢几方面入手,改善一吓,否则,都好难突围而出。