今日由愉景湾搭船出中环时,俾个船价吓衬,成43蚊一程😱😱😱,又肉赤又肚饿嘅情况下,觉得要食一餐填补下俾当水猪咁㓥嘅空洞。今次嚟到「Goobne Chicken」。今次就点咗2个双并烤鸡,一共4款味:原味烤鸡+韩式bbq酱烟熏烤鸡,果味蒜香烤鸡+黑椒烤鸡(辣)。原味烤鸡+韩式bbq酱烟熏烤鸡首先食个原味烤鸡试下,睇下呢间铺最最最基本果个味掂唔掂先。原味食落去系几好食嘅,鸡肉本身有香料嘅味,唔会淡而无味,而且唔系只得鸡皮或表面层肉有味,香料味系入到鸡肉深层,最重要系内里仍然幼嫩有汁水。韩式bbq酱烟熏烤鸡就比起原味较为逊色啦,净系得表皮有bbq酱味,鸡肉就无咩味,而且好似唔够热,得微温暖暖地。果味蒜香烤鸡+黑椒烤鸡(辣)由于唔够饱又唔知食咩味好,于是随机拣咗2只味,但系居然有惊喜。果味蒜香味比想像中好食,因为好入味连最内层嘅肉都有味,仲要超热,系热到出烟。不过我食唔出咩野果味,只食到蒜香味好出。而黑椒味就有小小失望啦,味道系够浓,但浓味嘅同时多数都会伴随着好咸,而今次个黑椒汁就咸咗小小啦,可能因为有小小炸过嘅粉浆,所以粉浆索多咗黑椒汁,先出现有几啖系过咸。服务落单后,要亲自开声要杯水,坐咗

原味烤鸡+韩式bbq酱烟熏烤鸡

果味蒜香烤鸡+黑椒烤鸡(辣)

落单后,要亲自开声要杯水,坐咗好耐都无水拎过嚟。湿纸巾亦欠奉。但系酸萝卜就唔介意无限refill,因为我refill咗好多次

总结:最好食系 原味 > 果味蒜香 >韩式bbq浆 酱 > 黑椒。

其实仲有个小插曲,就系唔系全部口味都可以便双并,只有特定嘅味道可以做双并。系用膳中途发现到个原因就系,有部份口味系有一层炸粉浆系面,即系有部份系先炸后烤(或者系先烤后烤),有d系纯烤鸡,所以制作方法唔同,唔可以同时做双并。
2019-03-03