2018-06-05 264 浏览
一日三餐都系街外食, 味精肥腻不在话下, 好想"清新"一下味蕾, 又令我谂起呢度标榜无味精住家菜指定动作, 享受番杯养生茶, 入口顺喉, 味道回甘转左新餐牌, 增加左新菜式迎接炎夏来临, 冷盘小食选择多左款式, 之前食过好好味嘅酸甜冻蕃茄仔不见了, 见到有相类近话梅猪手 ($68), 就叫一客!  份量对眼, 大大旧猪手旁边有粒话梅及香绿叶荫!食落猪手口感清爽凉快, 皮脆肉嫩, 唯话梅味欠奉, 味道较为淡味!每次黎呢度食饭, 都好期待今晚饮到咩炖汤, 今晚有呢款菜胆花胶炖鸡 ($42), 原盎送上!热辣辣, 汤是要热饮的!  材料足够, 啖汤清中唔油腻, 忍唔住食埋D汤渣, 饮埋成盎其实都半饱, 个人觉得好滋补, 感觉舒服!夏天日子就系要多食瓜类, 呢客浓汤节瓜浸鱼滑 ($78), 有节瓜, 木耳, 菇菌及鱼滑, 湿湿地易入口!汤底淡味, 梗能食得出节瓜嘅甜, 而爽口嘅木耳遇上腍滑嘅鱼滑, 一碟送有几种口感!舍弃白饭, 爱上呢碟大肚婆炒饭 ($88), 简单材料无花巧, 加入姜粒及肉碎, 饭粒炒至粒粒分明, 干身中略带少少油份, 食得出有少少镬气, 真系连大肚婆都要食多碗呀! 哈..哈

标榜无味精住家菜

指定动作, 享受番杯养生茶, 入口顺喉, 味道回甘

转左新餐牌, 增加左新菜式

话梅猪手

菜胆花胶炖鸡

浓汤节瓜浸鱼滑

舍弃白饭, 爱上呢碟大肚婆炒饭 ($88), 简单材料无花巧, 加入姜粒及肉碎, 饭粒炒至粒粒分明, 干身中略带少少油份, 食得出有少少镬气, 真系连大肚婆都要食多碗呀! 哈..哈...........
大肚婆炒饭

最后出场系呢客红枣杞子荷叶蒸鸡 ($98), 材料丰富, 包括红枣杞子, 鸡件, 金菇及粉丝!
红枣杞子荷叶蒸鸡

红枣嘅甜味渗入左鸡肉内, 食时有少许红枣甜味, 而鸡汁亦落系粉丝入面, 食落加多份鸡肉味!

黎呢度食饭无论味道及食物菜式好似系屋企食到, 要找寻"家"的味道, 可以黎呢度!
用餐时段
菜胆花胶炖鸡