放假去大本营行下街,路过呢间外卖海南鸡饭一于打包回家, 可以懒一日唔使煮~呢度全店食物, 饮品都系「冇味精」添加 鸡亦用无激素,无抗生素鸡可以单独买鸡或套餐跟饭 第一次黎买,唔熟架步、本身打算买饭,但原来有一人餐 叫左个一人餐,原来只包汤或饮品, 我又叫少左饮品,下次再黎我会识叫啦~(我听到D熟客落单,D鸡仲可以加钱转其他部位架) 除左海南鸡,仲有猪手, 猪颈肉, 鱼饼, 肉骨茶本黎都想试埋肉骨茶,但太夜, 已卖哂, 唯有留番下次啦~栢档既食物全部分店现场鲜制,COUNTER 后面就系佢地既厨房~餐厅只做外卖,不过都有一个小小的立食区外卖包装都几整齐严实,饭同𩠌有分格分开汤就好大兜,所以回家有少少漏,不过都可以接受的。就连个甜品雪米滋都有纸杯装住 一人套餐 $ 74套餐包括 无味精靓汤或饮品一个𩠌加饭 (饭可拣白饭或鸡油香饭) 时菜/迷你雪米滋 呢个汤叫无味精靓汤,真系超级浓郁,起哂沙架~ 有好多南瓜蓉溶哂系汤度汤仲有另一个选择,可以转肉骨茶汤 + 10 蚊 第一次黎,唔识转,下次可以试下 ~海南鸡几香,闻落有少少好似盐焗鸡既香料味~ 但食入口就无盐焗味嘅~鸡皮几爽脆,又无肥膏,鸡肉熟
放假去大本营行下街,路过呢间外卖海南鸡饭
一于打包回家, 可以懒一日唔使煮~
呢度全店食物, 饮品都系「冇味精」添加
鸡亦用无激素,无抗生素鸡
可以单独买鸡或套餐跟饭
第一次黎买,唔熟架步、本身打算买饭,但原来有一人餐

(我听到D熟客落单,D鸡仲可以加钱转其他部位架)
除左海南鸡,仲有猪手, 猪颈肉, 鱼饼, 肉骨茶
本黎都想试埋肉骨茶,但太夜, 已卖哂, 唯有留番下次啦~
餐厅只做外卖,不过都有一个小小的立食区
外卖包装都几整齐严实,饭同𩠌有分格分开
汤就好大兜,所以回家有少少漏,不过都可以接受的。
就连个甜品雪米滋都有纸杯装住
一人套餐 $ 74
套餐包括 无味精靓汤或饮品
一个𩠌加饭 (饭可拣白饭或鸡油香饭)
时菜/迷你雪米滋
汤仲有另一个选择,可以转肉骨茶汤 + 10 蚊
第一次黎,唔识转,下次可以试下 ~

鸡皮几爽脆,又无肥膏,鸡肉熟度刚刚好,好嫩滑又唔会出哂血水个只~
海南鸡仲会跟埋酱料,有海南鸡黑豉油,葱蓉同酸辣酱
呢个「黑豉油」,曾经攞过意大利米兰EXPO世博展览会的世博大奖!唔怪得咁好味, 用黎沾鸡同捞饭都一流
另外叫了一个猪颈肉饭 $56蚊 份量都几大 ,猪颈肉有10块以上,饭都好多
猪颈肉用卤水腌制,入味而不会死咸,烤得唔算㶶,但肉质几松化。
不过个饭就无乜汁,我当然用番海南鸡既黑豉油啦~XD
原来呢度既饭有轻型份量 38蚊,啱哂细食人仕㖞~

跟餐雪米滋几有惊喜,绿茶皮加朱古力雪糕,几好味~XD
呢度既小食唔算多,只有辣凤爪和麻辣猪耳仔 (各26蚊)

麻辣猪耳仔 份量都几多,成兜满满的,算系抵食
不过我麻麻钟意呢种干干地既口感。
题外话/补充资料: 餐厅系地铁同层。地铁站出口直行,不要上大本营扶手电梯呀~
2023-04-20
  • 海南鸡饭