2016-05-09 2254 浏览
每月一度朋友仔饭局短聚又到喇,今次我拣左宝宝鸡煲,记得新假期大赞,就黎试一试啦 ﹗系 openrice 网上订左八点半,但我准时到步都要系门口等,依家九点都未有位比,搞错呀 ﹗最讨厌无缘无故被罚企,火都黎又等到颈渴,叫支啤酒降降火先得啦。朋友们都唔多好啤酒,都忍无可忍要呷返两口,饮胜 ﹗罚企无野做,唯一娱来系背 menu。值得一赞款色真系非常多,包罗万有、多姿多采 ﹗仲有好多特别又另类食材添,值得一试 ﹗不过价位都比较偏高,市区鸡煲店黎讲都差不多,最紧要好食。等位其间突然关安廸来电称要放飞机,唔得闲黎,无所谓。原本五福星变左四天王,剩返卢珍妮、姫丝、李输同我,唔能够叫得太多食物喇,唔想浪费食唔晒。古法麻辣鸡煲一只,宝宝供应两款麻辣鸡,一款系古法、一款系招牌,先试古法啦 ﹗朋友们唔食得辣,唯有叫微辣啦,无紧要。试试味先,不幸地微辣只系麻辣汤沟水,一饮便知道,滚水味浓水汪汪,淡而无味,稀到不得了。最初本打算叫两个煲,一个辣一个唔辣,最后发现张枱实在太细,无法容纳到两个炉,无奈。鸡件系生料送到,要等慢慢煮喇,起码等上十几廿十分钟。瞓醒开饭,鸡味淡荗荗,质地微嫩滑,无作任何调味,可怜个汤底都好

鸡件系生料送到,要等慢慢煮喇,起码等上十几廿十分钟。瞓醒开饭,鸡味淡荗荗,质地微嫩滑,无作任何调味,可怜个汤底都好淡呢。可能有鸡煲酱料已调好小辣或以上,有客 order 低辣度就加水沟淡了事,点可以那样马虎呢。

响铃,我以前食一旧就会即刻喉咙痛架喇,因为太油腻。难得今次唔会㖞,宝宝响铃炸得干爽,不油不腻。先试拖一拖汤即入口,似乎有点通风,未够松脆。再黎浸汤试试,待响铃软化,吸尽汤汁,好食好多。无奈地汤底本身水汪汪,淡而无味呢,唯有出绝招,指天椒豉油救驾。

手打虾丸,menu 上写住必食推介㖞,不妨一试。又真系非常爽口弹牙噃,真材实料,不过我略厌调味太重,盖过鲜味呢。鱼肚,带有微弱腥味,还有轻轻油益味,如果汤底够浓一定能盖过的。幸好烚熟后沾上指天椒豉油味道都唔错,爽爽的质感。只不过系普通炸鱼鳔呢,仲谂住有做鸡扎那种白滑鱼肚食添。

百花酿油条,都几有趣 ﹗继尖沙咀高流湾百花酿鱼鳔后,又一巨献,墨鱼胶酿油炸鬼。香口油条索尽汤汁变得咽咽韧韧,墨鱼胶都够滑弹,质感并在一起都几得意,一试无妨。牛骨髓,我都几喜欢牛骨髓既口感,胶胶黏黏的,虽然好难可以炆得入味,但原味恰似奶类食品,浓厚带香已经不错。

鱼腐,重口味,调味偏咸啊,虽则预左系外购货,唔会系自家制啦,谂住佢吸汤力强先 order 架乍。手切牛颈脊,卖相吸引,颜色富光泽。夹住拖一拖,粉红色最嫩口,即刻食啦 ﹗质感嫩滑,不乏肉汁,牛味淡了一点,切得太薄影响味道,切厚一点会更好。

日本清水蚝,第一次听亦系第一次食,清水蚝?淡水?无咩特别,味道及质地都似本地蚝啰。微弱蚝味,清淡非常,蚝身够饱满 juicy 富弹性,合格既。窝笋,众所周知虽然叫做笋,但只不过系油麦菜既茎啫,仲可以当沙律菜生食添。轻灼保持爽脆就似笋,烚到软腍就似瓜。味道清甜多汁,我都好钟意食。

蝴蝶腩,猪味浓郁而微膻,瘦猛猛但松化,不算干硬,质感好似靓牛腩㖞, 又有赵口,合格。野生竹笙,我都唔知点分野生唔野生,颜色?质感?索汤力特强,本身无味道,全靠汤底,但汤底唔多惦呢。

古法麻辣鸡煲微辣,食到尾声了,大家都好饱晒噜 ﹗朋友们没有什么意见,但我就非常失望喇,市面那么多鸡煲食肆,应该唔会再有下次,后会无期。

蓝妹啤酒
古法麻辣鸡煲微辣