2022-05-31
无堂食无酒吧太耐了⋯⋯今日收工终于可以同男朋友去尖东嘅酒吧到轻松下,饮下酒食下野。之前同事推介过Avenue 75嘅cocktail,全部都系Signature,所以今晚专程过嚟试下。Avenue 75酒吧设计富英伦风,墙身和颜色设计都以蓝色为主,配合艺术画作非常打卡!当中最特色系独创的艺术手工鸡尾酒,另外亦提供新派的亚洲Fusion菜式,可以好好享受一个满满艺术气息嘅晚上。See my pearl $100以Johannes Vermeer's 的《Girl with a Pearl Earring》为灵感的「See My Pearl」,Cocktail以自家调配的 Marshmallow Gin作基调,加入Jasmine Tea和Honey,酒味淡淡但带有茶香,入口清甜,整体感觉好舒服。
Folies lady $120名画打卡很美,一黎有幅画,好靓。都系由Gin加埋几款比较dry嘅酒,入口感觉比较浓味小小,不过饮到最后又唔会好辣仲有啲酸酸地嘅感觉,原来系加左柠檬汁中和返个dry嘅味道。黑松露薯条 $75薯条新鲜炸起,好正,不过黑松露味略略唔系好够。黄咖喱蟹肉配蒜蓉包 $88充满
薯条新鲜炸起,好正,不过黑松露味略略唔系好够。
充满亚洲风味的Asian Tapas有惊喜,蟹肉好多,而且黄咖喱好惹味,加埋蒜蓉包吸晒啲汁咁食,好邪恶,同男朋友争住食,系二人把酒谈欢嘅共享美食!
呢一个好特别,我地劲中意食,麻辣味嘅意大利扁面,比较少餐厅有呢一款fusion菜,更加少做得好食,如果中意食麻辣嘅朋友可能觉得唔辣,不过麻辣入口个下好过瘾,会想追住黎食。
Overall黎讲,cocktail真系好饮,而且食物都好surprise,不过CP值就唔算高。