2021-06-13
今次再次光临满福楼,又可以细味丰富美食。满福楼经常爆满,想品尝到获奖无数的得奖菜式,就一定要预早订位。每一道菜色都系精心炮制,完全可以感受到大厨用心制作,色香味俱全。每一个细节都可以睇到出,连餐具都唔系普通货色,用上NARUMI 骨瓷的餐具。一杯一碟都见到敦煌飞天的美态。今次有八道菜,包括:乳猪件配胡麻冰菜,作为头盆的冰菜好清新丶醒胃,冰菜好爽脆,乳猪大小适中,皮脆肉嫩。原个椰皇鲍鱼灌汤包,未放低已经闻到阵阵椰皇香味,汤相当清甜,材料十足,卖相精致。风味金榜明虾球,呢个都算系必食推介,用多种香料制成嘅酱汁配上爽口弹牙嘅虾球,旁边的炸馒头一定要沾上酱汁黎食。红烧脆皮乳鸽,肉质鲜嫩。羊肚菌素菜卷,卖相精致,好似一对翼咁。台山焗酿豆腐,里面有咸蛋粒丶肉碎丶豆腐,全部加埋一齐都几好味。银芽蟹肉烩伊面,蟹肉好多,好味。甜品方面,我拣左椰子雪糕,有凉粉喺雪糕下面,好香椰子味。每一位职员都好有礼貌,服务态度好,专业精神,令每一位客人都感受到宾至如归。特别鸣谢Edward细心嘅招待。