今晚同朋友去左YOHO嘅十十食四川菜。食得辣嘅朋友都应该会钟意四川菜,一般四川餐馆嘅格局都系偏向中式,但今晚呢到比我嘅感觉反而系少少西式,灯光柔和,成个气氛都比较chill,适合初约会/纪念日餐。近几年做得四川菜嘅餐厅大部份都有酸菜鱼,不过就唔系间间做得好。我地就叫左招牌菜酸菜鱼、樟茶鸭、毛血旺同埋芋圆冰粉做甜品。↘招牌酸菜鱼 $198我敢讲系我食过最好食嘅酸菜鱼top 3。一般酸菜鱼都系相类似既酸辣酸辣,但呢到嘅酸菜鱼有好特别嘅麻辣香,我地两个人差唔多将成兜汤饮哂。重点系!佢真系超级多鱼,绝对对得住佢嘅招牌。↘四川樟茶鸭 $128系被隔离枱吸引到所以先会嗌呢个菜。未上碟已经闻到好香😍呢碟樟茶鸭嘅特点系皮好薄好脆,食落有好香嘅鸭骚味,唔点汁比较好食。↘毛血旺 $138毛血旺嘅猪红系有咬口嘅猪红,如果大家有食过劣质猪红就知个啲一咬就散。大肠好有猪肠独有既味道 以上两样都好有咬口,牛栢叶都好爽脆。↘黑糖椰汁芋圆冰粉第一次食冰粉,因为食左好多辣野嘅关系,食完辣再食佢会好舒服。但亦因为呢样甜品本身水份唔多,所以最好另外再嗌多样饮品就perfect啦!总括而言,呢间算系我食过咁多间川菜黎讲较好嘅
今晚同朋友去左YOHO嘅十十食四川菜。

↘招牌酸菜鱼 $198

↘四川樟茶鸭 $128

↘毛血旺 $138
毛血旺嘅猪红系有咬口嘅猪红,如果大家有食过劣质猪红就知个啲一咬就散。大肠好有猪肠独有既味道[钟意食大肠既人应该明😅] 以上两样都好有咬口,牛栢叶都好爽脆。

↘黑糖椰汁芋圆冰粉

总括而言,呢间算系我食过咁多间川菜黎讲较好嘅一间,钟意食辣既嘅朋友可以即管一试。
招牌酸菜鱼
四川樟茶鸭