2021-09-01
🍴姜葱爆猪膶 HK$79厚切猪膶爽脆松软,无异味,准备功夫做得足,加埋姜葱爆炒,唔会熟得滞变紧实,非常香口。🍴马拉盏通菜牛肉 HK$88虾酱或腐乳炒通菜都好食,但我更钟意马拉盏,贪佢咸香更有层次。幼身通菜翠绿无变黑,镬气够先炒到呢种颜色,食落脆嫩,牛肉腍滑得嚟唔会腌到无晒肉味,菜同肉分量十足,送到几碗饭。🍴淮香炸子鸡(半只) HK$108炸子鸡系我每次饮宴最期待嘅菜式,但经常令我失望,有时太油、太干,有时又只分到鸡胸,而呢碟炸子鸡绝对满足到我,皮脆肉嫩,鸡胸唔鞋,碟底亦无多余油分。🍴黄金虾球 HK$98薄薄一层脆粉包住虾球炸至香脆,肉质爽弹,再披上泡沫状嘅咸蛋黄酱,香而不腻,唔会过咸,刚刚好。🍴椒盐鲜鱿 HK$88鲜鱿唔韧亦唔会过腍,外层系类似英式炸鱼嘅脆皮,特别香脆,再加上大量炸蒜,同埋相信系炸米粉嘅碎粒,辣辣地味道有啲似热浪,极之惹味。🍴潮式煎蚝饼 HK$88表面非常松脆,一夹落去先知饼底系另一种质感,有少少似薄罉,烟烟韧韧,几饱肚,蚝仔亦唔少,鲜甜无沙。餐厅标榜无味精,只用日本食盐,道道菜式都够晒味,食完唔算口渴。几款唔同炸法嘅菜式都好出色,尽显厨师功架,有机会想试埋煲仔菜。除咗
🍴姜葱爆猪膶 HK$79
🍴马拉盏通菜牛肉 HK$88
🍴淮香炸子鸡(半只) HK$108
🍴黄金虾球 HK$98
🍴椒盐鲜鱿 HK$88
🍴潮式煎蚝饼 HK$88
餐厅标榜无味精,只用日本食盐,道道菜式都够晒味,食完唔算口渴。几款唔同炸法嘅菜式都好出色,尽显厨师功架,有机会想试埋煲仔菜。除咗小菜,餐厅仲有早餐、午餐、下午茶,呢度免费泊车,附近街坊不妨一试。
📍King's & Queen's 冰室
马鞍山西沙公路533号泥涌村地下