2018-09-27 1316 浏览
今晚同一大班同事食鸡煲,百斗记系我地第一次黎,环境都几阔落,我地一行8个都可以容纳到,嘈喧巴闭都冇人话,又有冷气,坐得好舒服。鸡煲系任饮任食,有分时段收费。每节为2小时,约$130一人,几抵食。有唔同嘅汤底拣, 番茄薯仔锅,皮蛋芫荽锅,澳门猪骨锅,药膳醉鸡锅等,我地一心食鸡煲,所以招牌鸡煲走唔甩😋点左个微辣,因为辣🔥对我地黎讲真系BB班,唔敢叫咁辣。一开盖已经闻到浓烈嘅麻香味同好香嘅葱味。个酱汁真系香味浓郁,个汁会愈煮愈浓,劲惹味。鸡肉嫩滑,不过份量唔太多,但可以添嘅。芫茜好多又新鲜,将成个鸡煲带上另一个层次,不过有朋友唔钟意食,开左另外一个锅😏食完鸡就加汤打边炉,猪觉得汤底较淡,虽然可以中和返鸡煲本身嘅浓味,但加多左水,打边炉时变左冇乜味。食材都几新鲜,粟米超甜,大大块午餐肉,黑椒味香浓嘅牛丸,鱼皮饺同乌冬吸晒汤入面嘅味道,香浓而不咸,都系猪今晚最爱食。其他都唔错,不过有d order左都冇到。姐姐成日担心我地8个女仔食唔晒,所以都唔太敢俾咁多我地,真系惜食。虽然味道唔算100分,不过作为茶餐厅嘅姐姐,都算几好服务,成日帮我地炒鸡鸡,所以猪俾💯你地。

招牌鸡煲

粟米