2019-12-10
石塘咀 揾黄店食:)只系某社交平台见到有人话 呢间泰菜系黄的,app同某网站都有见唔到介绍佢,所以写下食评,希望大家都留意到佢喇!喺巷仔入面,附近都有几间餐厅,装修比较简陋泰式, 老板娘 好有礼貌有善,佢应该系泰国人 用泰文写单的。首先上菜 第一个系泰式炒金边粉 ,个味几特别 同平时唔同,唔会觉得系茄汁味,可能因为咁觉得佢应该系好正宗,有好多芽菜蛋同 好似硬豆硬(唔识正确叫咩),好味推介。 之后上左个小食,炸鸡枣,又系新鲜热辣上枱,配甜酸酱,外面脆,但入面系软的,几有咬口,感觉冇咁热气 。最后上嘅系虾酱炒饭, 有肉松,蛋,同炸香肠,蒜头做配料 。 呢个饭湿湿地的,好大份 (食唔哂 自己同盒装走左),虾酱味 未至于好重,但淡淡的,都好味。呢间铺头人流唔多,装修比较简陋,但食物质素好,所有食物都热辣辣上,老板娘 都好好人。 值得大家一试!