2016-06-30 1887 浏览
虽然夏天热辣辣,但仍然无损我同家姐想食鸡辣既决心!今次黎到陆陆鸡煲白布街分店一战。正所谓无期望就无失望,但今次系喜出望外! 餐牌选择非常多,任君选择!一坐底侍应就即刻送上前菜,有车厘菇同螺肉。车厘茄好鲜茄又爽口,螺肉就正常味道但就唔辣。一开始梗系食个招牌陆陆鸡煲先啦!两个人食唔得多,叫左例牌小辣。侍应温馨提示我地唔好掂个煲,等一阵佢地会帮你搞搞佢。煲左三四分钟,侍应搞左两三次后,终于开盖!闻落佢唔太攻鼻,劲多洋葱片(我最爱😍)!食落去唔太辣,但好麻,好有感觉!鸡件啖啖肉,非常入味!食完一啖又一啖,好快就清得七七八八要落汤打边炉啦!餐厅有得拣落清汤定辣汤,家姐顶唔顺话越食越辣,咁就落清汤!手打墨丸滑:有两只色既!黑色个只就好重墨鱼同有墨丸粒系入面,口感较特别!陆陆六宝丸:虾丸D虾胶打得好好,好有质感亦好有虾味!白鱼蛋食落去好滑好弹口,又唔太腥。四宝饺:最正白菜猪肉饺,入面劲多白菜又唔系用肥猪肉整,多菜少肉包成。云吞入面又劲大只虾,又唔算话好大粒,好正好香。陆陆牛三拼:肥牛切得够薄,摆落去烚廿秒,食得!牛柳粒劲重牛味,但要煮耐少少先敢食!自家制响铃:比起来货响铃较大,有六件,但就要烚耐少
餐牌选择非常多,任君选择!
前菜
陆陆鸡煲(例)
餐厅有得拣落清汤定辣汤,家姐顶唔顺话越食越辣,咁就落清汤!
青柠梳打
自家制响铃:比起来货响铃较大,有六件,但就要烚耐少少。响铃好脆无油益味,总之就好邪恶,食完一旧又一旧。
青柠梳打:一Jar两个人分享岩岩好,越摆得耐越有青柠味,梳打就唔算太多气又唔太甜,要黎解辣几好。

其实都系第一次食陆陆鸡煲,但估唔到食物质素比想像中好,似乎冬天又要再黎食过。

2016-06-28
  • 陆陆鸡煲 (例)
  • 手切肥牛