2022-11-07 1850 浏览
今日老公嚟接我收工,一如既往上车嘅第一句佢都系问我:今晚食咩啊老婆?我话今日开始有冬天嘅气息,听日都立冬啰~想饮个炖汤食个小炒,两个人都异口同声咁讲咗句:路边鸡!一入到餐厅已经座无虚席,好彩咁啱有人埋单又有两个位,唔驶等就系快其实菜式选择唔多,不过食过好几次都好出色,今次炖汤都系拣川芎天麻炖猪脑,老公就拣炖响螺,睇一睇原来已经有羊腩煲,不过今日天气未算最冻,等迟啲再冻𠮶几日先过嚟试佢羊腩煲喇落完order去完个厕所返嚟就即刻有汤饮,热辣辣好多人都好怕食猪脑,其实计我话你一年食得几多次啊,咪当俾个quota自己一年饮两次炖猪脑啰本身想影埋老公个炖响螺汤,点知佢把佛印咀转眼间已经饮咗半碗仲叫咗个脆奶拼芝心虾丸,老公话成日叫埋啲小朋友菜,我就话你唔识欣赏啦,点知上枱你咪又系同我争食脆奶炸到热辣辣脆卜卜,出面层炸浆又薄,咬落去真系好有满足感。芝心虾丸咬落去爆芝士,虽然话要趁热食,但系都要小心呀仲叫咗个XO酱小炒王,今次就炒得太油太湿啦,唔系好啱食,下次都系叫返普通小炒王。不过成碟菜令我最惊奇嘅就系,上面有一个好大旧嘅柠檬,但碟菜又冇酸味有冇柠檬味,究竟呢个柠檬嘅作用系啲乜嘢呢?虽然系为咗佢个炖

落完order去完个厕所返嚟就即刻有汤饮,热辣辣
本身想影埋老公个炖响螺汤,点知佢把佛印咀转眼间已经饮咗半碗
天麻川芎炖猪脑

脆奶拼芝士虾丸

XO酱小炒王

虽然系为咗佢个炖汤而嚟,不过好多其他菜式都好好食,两个人始终食唔到太多,唯有下次等妈咪家姐返嚟香港嘅时候先一齐去食啦
天麻川芎炖猪脑
脆奶拼芝士虾丸