小时候,睇卡通片都会见到主角食章鱼烧、鲷鱼烧等街头小食, 𠮶时我以为这些食物都是假的, 后来妈妈带我去铜锣湾大丸百货及三越百货行街街, 我才见识到真正的章鱼烧、鲷鱼烧等, 那时真是有种梦想成真嘅感觉。 𠮶时好似要$1X一件鲷鱼烧, 十几元喺80's 来说都好大, 因为那时放学后我可以用$2买10粒烧卖, 喺士多都系2毫子一粒蜜蜂糖今日, 章鱼烧、鲷鱼烧等食物真系可以成为周围都有得卖嘅街头小食, 例如超市熟食档、百货商场嘅foodcourt、街头等等, 价钱都是十多二十元开始。听说这儿的「烧」味道可以与大丸及三越比较, 不过我觉得无乜特别。$3X全份, 大阪烧面有几片炸脆的烟肉, 椰菜份量比粉浆少; 章鱼烧内的章鱼粒超大, 里面还有些粒粒酸姜。 炒面的烧汁落得适量, 没有太咸的迹象。全都是预早制好, 但存热工夫做得都好。加$4有杯汽水

加$4有杯汽水
2011-06-27
$40 (早餐)