2005-03-01
同旧老细以及两位旧同事补食新年饭,由于旧老细o既朋友大力推荐呢度,就即管黎一试。其实呢度o既订台时间非常不便,得6:30同8:30两个时段,好似一D私房菜咁,但其实都系普通饭店的叫菜模式,真系唔明点解要有此安排。6:30黎到,个场当然系非常之咁「吉」啦,要到近8点至开始多人─香港人边有咁早收工食晚饭呀?不过由于佢唔系满晒,所以我地坐过8:30都冇赶,服务生o既态度亦谦恭有礼,都几适合谈天说地。四个人都叫左唔少野,由于我最迟到,叫菜由旧老细发板,所以菜名系估估下。共叫左:西洋菜汤、招牌熏鸡、五柳鱼、苦尽甘来﹝即凉瓜咸蛋黄炒肉松﹞、红炆海参、珍珠鸡﹝老细朋友强力推荐,话一人一件会唔够食咁话﹞同上汤浸芥兰。个西洋菜汤系一盅盅咁上o既,煮得好「溶」,好清甜。招牌菜o既熏鸡上台卖相已经好靓,皮光肉滑,再加左两片玫瑰花瓣,算系有D造型。熏鸡皮入口微脆,充满茶香,鸡肉亦算嫩滑,不愧系招牌菜。五柳鱼D汁多到好似汤浸咁,个人而言就比较钟意汁同鱼o既比例平衡番D,而且太多汁令到鱼的表面好快就唔脆。唔知用o既系咩鱼,略有腥味,结果大家都冇食皮。个五柳汁味道都可以,而且唔会太厚献,酸酸甜甜,几开胃的。个凉瓜咸
个西洋菜汤系一盅盅咁上o既,煮得好「溶」,好清甜。招牌菜o既熏鸡上台卖相已经好靓,皮光肉滑,再加左两片玫瑰花瓣,算系有D造型。熏鸡皮入口微脆,充满茶香,鸡肉亦算嫩滑,不愧系招牌菜。五柳鱼D汁多到好似汤浸咁,个人而言就比较钟意汁同鱼o既比例平衡番D,而且太多汁令到鱼的表面好快就唔脆。唔知用o既系咩鱼,略有腥味,结果大家都冇食皮。个五柳汁味道都可以,而且唔会太厚献,酸酸甜甜,几开胃的。个凉瓜咸蛋黄炒肉松都几好味,咸蛋黄o既香味同苦瓜o既甘味非常搭调,系唔错的一味家常菜。个红炆海参都几够火侯,炆得好腍好入味,旧老细赞不绝口,我就觉得可以再好D。珍珠鸡都叫好食,不过冇咩特别啰。上汤浸芥兰﹝我估系上汤浸咋﹞有蒜子同瑶柱,清清淡淡,菜亦甘爽,唔错。
食到呢度,其实已经好饱,不过大家久未见面,倾倾讲讲,唔叫甜品好似少左D野咁,所以都叫左两盅参须元肉糖水同一份三件o既煎马蹄糕。个糖水真系好有参味,几好。马蹄糕煎得略油,但面脆脆的,食落都唔错。
整体黎讲,呢度o既食物水准都唔错,环境亦几企理,服务亦唔错。不过上菜速度实在太快,张台简直放唔落,菜未食到一半都已经冻晒啦,呢一点要改善一下。以我地叫o既份量计,价钱都唔贵。味道果4分系俾个熏鸡o既,其他食物系3分水准啦。