5天前
工业大厦永远都有好嘢食,今日朋友带路去咗食潮州嘢虽然喺工厦地下,入到去装修都好雅致,碗碟都有设计感,连个菜谱都几有特色先嚟个爽脆海蜇做前菜,味道带少少麻辣香,但辣味唔重,麻油劲香,爽口好食餐厅推介特色醉乳鸽$128,上枱充满惊喜,有少少干冰放喺旁边出烟,师傅刀功了得把鸽切成细片,摆盘好靓,醉鸽味道轻盈,唔会太咸,而且每片鸽片都好入味,特别系腿同翼嘅位置,外皮做得爽口,一啲都唔肥腻,肉质又好细致粉嫩另一推介醉香鸭舌$88,酒味会清甜一点,每条鸭舌都好肥美,入口爽脆,送酒一流潮州嘢必食嘅打冷鹅件拼盘,三拼$208,有好多不同选择。我哋拣咗鹅件,墨鱼及元蹄:上枱好大碟啊!份量足够四人,卤水汁有肉香又有少少卤水药材味。鹅件每一件都卤得好入味,值得一赞,师傅刀工唔错,每一件切得大细分明。另外嘅元蹄处理得好好,一啲都唔肥腻,入口爽口弹牙。而墨鱼都非常厚身,一啲都唔靭,爽口清甜,加上酸汁及辣油,味道更有层次。另外细心位垫底嘅卤水豆腐,都特别软滑,唔会又干又硬腊味油鸭煲仔饭,打开𠮶盖,已经闻到浓浓嘅油香,个腊鸭处理得非常好,入口唔会太硬,一咬就咬得开,充满咸香,捞埋个饭食一流,米饭粒粒分明,充满米香,
腊味油鸭煲仔饭,打开𠮶盖,已经闻到浓浓嘅油香,个腊鸭处理得非常好,入口唔会太硬,一咬就咬得开,充满咸香,捞埋个饭食一流,米饭粒粒分明,充满米香,火侯唔错,有饭焦够香脆。餐厅食物非常高水准,埋单$600不收加一,价钱非常合理,唔怪得平日都有啲爆场。