Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️无啦啦快闪长洲🏝️虽然长洲地方细细,但野食何奇多🎉作为专业既饺子控🥟入到长洲点唔会放过食饺子嘅机会😋必试: 咸蛋黄黄金饺🥚🥟 /腐竹洋薏米🥛是但总结: 超级大推爆汁💦黄金饺🥟😍是但食评🌟💬✰环境😋香港特色😋小店格局 位置唔多 坐得有小小逼🏪menu📋同好多食物相都贴晒系墙中间会摄左D写住唔同港式slogan既小巴牌形式做独有既港式香格水吧果边铺左怀旧格仔砖🧱加埋黑白淡奶🥛既罐罐做装饰都几打卡able📷想要D港式得黎又有D风格既,依到都几岩feel😋✰黑白土匪饺 ($35) ⚫️⚪️👺🥟 扮土匪鸡翼既饺子 几特别 但味道一般🙂就咁睇名可能唔知系咩味其实佢系黑白芝麻加孜然粉既饺🥟馅料都用左鸡肉系match返土匪鸡翼个concept 🐔先讲卖相,黑白芝麻好似唔够多,扮唔到土匪鸡翼个感觉👺脆度一般调味好似有D轻手 芝麻味 孜然味 同咸味都唔够馅料可能用左鸡肉 口感比较烂🐔无猪肉馅咁香🐖整体应该系卖concept 味道上一般🙂✰咸蛋黄黄金饺 ($45) 🥚🥟 超级大推 爆汁💦 超惹味😍食前一定要小心爆汁💦我一咬 对面中晒招😍饺子皮煎到金黄酥脆,咬落去chop cho

必试: 咸蛋黄黄金饺🥚🥟 /腐竹洋薏米🥛

形式做独有既港式香格
水吧果边铺左怀旧格仔砖🧱
加埋黑白淡奶🥛既罐罐做装饰
都几打卡able📷
想要D港式得黎又有D风格既,依到都几岩feel😋

黑白土匪饺
就咁睇名可能唔知系咩味
其实佢系黑白芝麻加孜然粉既饺🥟
馅料都用左鸡肉系match返土匪鸡翼个concept 🐔
先讲卖相,黑白芝麻好似唔够多,扮唔到土匪鸡翼个感觉👺
脆度一般
调味好似有D轻手 芝麻味 孜然味 同咸味都唔够
馅料可能用左鸡肉 口感比较烂🐔
无猪肉馅咁香🐖
整体应该系卖concept 味道上一般🙂

咸蛋黄黄金饺
食前一定要小心爆汁💦
我一咬 对面中晒招😍
饺子皮煎到金黄酥脆,咬落去chop chop声
馅料鲜嫩多汁 肉味浓郁🍖
调味上都有心思 为左配合咸蛋黄酱
馅料既调味偏淡🐖
夹埋咸香既咸蛋黄酱prefect match🥚
咸蛋黄酱超级香同超级真材实料🥚
佢唔会整到烂晒 仲会咬到一粒粒😍
每一啖既肉汁同咸蛋黄加埋一齐
完美将个饺子升华到另一个层次🚀🚀🚀

✰腐竹洋薏米 (餐饮加钱转) ($15) 🥛 足科 香滑 甜度岩岩好😍
腐竹洋薏米
腐竹味浓 又够香滑 饮得出用左唔小腐竹去煲😍
饮饮下会咬到腐竹同洋薏米🍚
加返独特既嚼劲和弹性😍
稀稠程度刚好 唔会稠到吸唔到 又唔会稀到水咁
甜度适中,唔会过于甜腻😍
2023-10-02
咸蛋黄黄金饺