2016-11-14
本身是友人有信用咭优惠, 星期五有七五折(不包酒水), 我见有片皮鸭咪去试吓啰. 打去订位, 时间只有6点同8点两段, 大佬呀, 6点我先啱啱收工, 8点又好似夜得滞, 但都Book咗8点先, 之后谂住Walkin去睇吓有冇快D. 咁去七点钟去到, 多人到...... 唯有继续等吓先. 我订咗8点枱都未可以准时入, 系walkin入快小小.咁我两个人, 叫咗一只片皮鸭同两只乳鸽, 只片皮鸭片咗出嚟劲少(自图), 竟然D面粉皮同聪仲多过鸭肉, 只鸭未切前唔细架㖞, 我都系第一次.之后个侍应问我要唔要返个架, 死都要啦, 睇返原来有好多位都未切片出嚟, 都唔知系咪见我两个人唔洗食咁多先唔片....食落个味道都OK既, 系个皮唔脆啰, 仲有少少韧, 唔系太juicy, 如果食片皮鸭就唔会再食呢间.但相反叫咗两只乳鸽,出奇地有惊喜,皮脆肉嫩又juicy, 仲好大只(等于宜家市面好多酒楼嚟讲差唔多1:2), 回味无穷可惜我无影相.
题外话/补充资料:
其实就算有信用咭优惠都唔觉特别平. 太古城呢间好快就冇晒人, 想坐耐D倾计都唔好意思,唯有转场再吹.