餐厅: 意壽司-心意之日本料理
资讯:

2020-04-02 82 浏览
去荃湾做完嘢揾食疫症期间好多食店都较冷清,不过呢排多数食店都特别注重卫生最后试咗呢间日料店入门口有帮客人量体温,枱面都放有消毒用品俾客人使用胡麻冷柏叶店员特别推介呢款前菜,系以牛柏叶制嘅前菜佐以胡麻汁,酱汁酸酸甜甜将牛柏叶蘸上胡麻酱汁,入口好开胃醒神值得一提系垫底嘅系一堆青瓜丝平时好少会连垫底伴菜都食埋,但青瓜丝配胡麻汁同样好配合带子蟹膏刺身蟹膏同带子刺身本来就鲜甜味美,将两者融为一体后带子刺身夹住内馅,内馅系一坨蟹膏两者都新鲜,蟹膏微咸,加上微甜嘅带子刺身入口好爽甜,想食完一啖又一啖,系另一碟好好嘅前菜唐扬单骨鸡翼每碟有8只,将鸡翼变单骨鸡翼,更容易入口而且单骨鸡翼更易入味鸡翼以脆炸方式表达,入口外脆内软,香口惹味感觉有几分似M记嘅脆香鸡翼,但佢比较juicy值得一提系佐以韩风酱汁,问一问咩酱汁嚟,先知系佢哋自家制入口带酸甜味,配搭脆炸嘅鸡翼,食落无咁油腻鹅肝和牛粒石头饭以鹅肝同和牛粒伴石头锅饭,感觉好矜贵饭面舖有一片片鹅肝同一粒粒和牛粒鹅肝煎过,显得表皮略带轻脆,而内里仍然软滑和牛粒有牛味,好香口,肉质软嫩,轻轻嘴嚼就OK锅饭同时有鹅肝蓉伴炒,令饭粒都带有些微特别嘅香味将锅饭伴匀后
去荃湾做完嘢揾食
疫症期间好多食店都较冷清,不过呢排多数食店都特别注重卫生
最后试咗呢间日料店
入门口有帮客人量体温,枱面都放有消毒用品俾客人使用

胡麻冷柏叶
店员特别推介呢款前菜,系以牛柏叶制嘅前菜
佐以胡麻汁,酱汁酸酸甜甜
将牛柏叶蘸上胡麻酱汁,入口好开胃醒神
值得一提系垫底嘅系一堆青瓜丝
平时好少会连垫底伴菜都食埋,但青瓜丝配胡麻汁同样好配合

带子蟹膏刺身
蟹膏同带子刺身本来就鲜甜味美,将两者融为一体后
带子刺身夹住内馅,内馅系一坨蟹膏
两者都新鲜,蟹膏微咸,加上微甜嘅带子刺身
入口好爽甜,想食完一啖又一啖,系另一碟好好嘅前菜

唐扬单骨鸡翼

每碟有8只,将鸡翼变单骨鸡翼,更容易入口
而且单骨鸡翼更易入味
鸡翼以脆炸方式表达,入口外脆内软,香口惹味
感觉有几分似M记嘅脆香鸡翼,但佢比较juicy
值得一提系佐以韩风酱汁,问一问咩酱汁嚟,先知系佢哋自家制
入口带酸甜味,配搭脆炸嘅鸡翼,食落无咁油腻

鹅肝和牛粒石头饭
以鹅肝同和牛粒伴石头锅饭,感觉好矜贵
饭面舖有一片片鹅肝同一粒粒和牛粒
鹅肝煎过,显得表皮略带轻脆,而内里仍然软滑
和牛粒有牛味,好香口,肉质软嫩,轻轻嘴嚼就OK
锅饭同时有鹅肝蓉伴炒,令饭粒都带有些微特别嘅香味
将锅饭伴匀后,可以发现锅底有唔少饭焦
锅底饭焦薄脆,脆卜卜似食米通咁
  • 胡麻冷柏叶
  • 带子蟹膏刺身