2014-10-14
因为早食饭的关系, 所以都唔系太饿..听讲佢份"牛气冲天"系招牌, 好大份, 所以我地2个人就叫左一份"牛气冲天", 一个净牛汤河同冰红茶。汤河系牛汤底, 牛汤都算几鲜味, 仲有几条菜, 都ok. 主角系"牛气冲天", 一来到真系几大份, 2个人食一定够, 其实佢就系一碗大牛腩杂, 入面有牛丸, 爽腩, 崩沙腩, 面珠瞪, 牛脷, 坑腩等等, 可以满足多心的人, 每样都可以试到麻。牛丸弹牙, 食落唔似系粉多少牛个点街边牛丸, 都好鲜味。崩沙腩同坑腩都好好食, 仲要系瘦的, 啱晒我呢点怕肥的人, 虽然全瘦但都唔会好鞋同韧, 牛味浓。我的最爱系面珠瞪..有点似牛展, 有胶质的位同肉位, 胶质位好冧, 入口即化, 点胶质充满成个口, 好满足。想反爽腩就有点失望, 有点较韧, 味道亦偏淡。"牛气冲天"入面仲有牛脷, 不过我唔食, 就唔知好唔好味lu, 除左牛外入面仲有白萝卜, 好清甜又冇渣, 仲有生菜都唔少, 索晒点牛汤好好食。不过真系太大碗了, 二个人都食唔晒, 下次可能都系叫一碗面珠瞪河算lu。
题外话/补充资料:
由于舖面好细, 得三张细枱度, 唔想等位就要早少少去食, 加上舖面细, 食到后期都觉得有点热, 怕逼同大汗的人就唔系咁适合lu..可以买外卖返屋企叹住冷气食, 我见好多人都系来买外卖的