Musea新开既时候都有睇到啲网上评论提及到有间牛油果主题专门店,大部份食物都加入牛油果,感觉上好有新鲜感,都bookmark左好耐。到最近刚好约咗个好钟意食牛油果嘅朋友,终于有机会一齐去试下。餐厅入面装修都几精致,好多打卡位,不过灯光上有少少昏暗。入到去职员带咗我哋去到个二人枱,我哋睇到个枱面比较细,应该都放唔落两三样嘢,见系平日三四点冇乜人客,所以想睇吓可唔可以转大小小嘅位置,可惜调唔到。咁我哋就开始点餐,因为都系下午茶时间,我哋就冇叫太多,叫咗一个主食一个小食同两杯嘢饮。.三文鱼牛油果牛角酥🥑 $138牛角酥方面有牛油香但质感偏淋,牛油果方面味道超淡完全唔够香软,烟三文鱼正常发挥,但已经系全个包入面最有味道嘅食物,反而旁边嘅沙律菜最有惊喜,新鲜得来全部都可以均匀沾到酱汁。烤焗卡真番薯条,配山葵蛋黄酱 🍠 $48 番薯条比较罕有,所以每次见到都会嗌。见佢系烤焗做法,谂住应该会系外脆内软,点知一咬落去,成个都系软腍腍,唯一嘅好处系个番薯系甜既😅焕然一新牛油果奶昔🥑 $80奶昔系由香蕉,绿茶,芒果,菠萝,菠菜同牛油果打成,唔太饮到牛油果味香蕉同芒果味最突出,口感比较杰好饱肚。💬:总结呢

三文鱼牛油果牛角酥🥑 $138
三文鱼牛油果牛角酥

烤焗卡真番薯条,配山葵蛋黄酱 🍠 $48
烤焗卡真番薯条,配山葵蛋黄酱

焕然一新牛油果奶昔🥑 $80
焕然一新牛油果奶昔

💬:总结呢几样食物都系不似预期,最失望嘅系牛油果主题餐厅嘅牛油果真系一啲香味都无⋯⋯自己系超级市场买嘅反而可能更好食😭,应该都唔会再去。