牛油果控绝不能错过这间全港唯一主打牛油果的西班牙餐厅Verde MAR;成个Menu无论小食,前菜,主菜,去到甜品,饮品都可以由头牛油果🥑到尾,厨师可以话系将牛油果🥑这个健康食物发挥到淋漓尽致啊🔮Avocado 🥑 Smoothie 🥤用上半个嘅鲜牛油果🥑,再加上云呢拿Gelato打成的牛油果smoothie🍷,入口顺滑微甜浓郁,果香十足,劲有Healthy food感觉嘅feel🔮Quesadilla🌮 拣咗鸡肉做呢个Quesadilla做馅🌮,配上西式香料腌过嘅新鲜蕃茄粒🍎,洋葱粒🍅,Fetta cheese,同埋有一层非常Creamy嘅鲜牛油果🥑酱,配上烤鸡肉,入口感觉新鲜又惹味,而且馅料非常饱满,仲可以加少少新鲜嘅青柠🍋‍🟩汁,入口微酸又Freshy🔮Ceviche De Avocado🥑喜欢素食嘅朋友更加可以点呢个厨师推介的牛油果塔; 用了整个新鲜嘅牛油果🥑,加上新鲜蕃茄粒🍎,红洋葱粒🧅,青瓜粒🥒,以自家制的含有青柠🍋‍🟩的沙律汁调味,在造成一个沙律塔🥗,卖相greeny 又打卡,微酸清香又Freshy,配搭上香脆的西班牙nacho chips, 口感更有层次🔮Slow co

🔮Avocado 🥑 Smoothie 🥤

🔮Quesadilla🌮

🔮Ceviche De Avocado🥑

🔮Slow cooked Beef Cheek Barbacda
这个慢煮的牛面颊肉🐂,熬足八个钟,汤底可以话系冇得弹,汤底入口清新鲜甜又有浓郁的牛肉香味,那种纯粹的牛肉香味真的会令你一试难忘,牛肉非常软腍又有微微的胶质感,入口即化,很有骨胶原feel,难怪喺Menu入面有melt in the mouth 嘅slogan

🔮Avocado 🥑 ice cream
同样都系以原个新鲜的牛油果造成嘅牛油果雪糕,将成个雪糕酿返入去新鲜的牛油果皮入面,卖相相当精致,入口真的是牛油果味🥑满满,而且十分香滑,上面有一个小小的🥭芒果雪糕,但作牛油果核的样子,入口更多了一份芒果的香甜,增加味道的层次

餐厅门面不大,不过装修非常之特别,很有西班牙清新小店的感觉,屋顶挂满了西班牙的Piñata嘅装饰,而且围绕着餐厅都放满不同的仙人掌🌵等热带的植物,而室外更加有一个迷你花圃,店主很欢迎客人出外用餐或者打卡啊,最可爱的是其实呢间餐厅嘅signatures 标志系一只树獭 sloth 🦥 ,原来这是店主最喜爱的一种动物,希望各位客人入到来,可以好似树獭咁样,懒洋洋将生活节奏放慢来品尝这些健健康康的牛油果🥑西班牙美食