我系616牛肉火锅专门店嘅常客,其实好多区嘅分店都食过,想打边炉嘅时候总会谂起佢哋😳 ▫️而讲到最钟意嘅分店一定系尖沙咀赫德道呢一间,因为佢哋有露台户外座位,叫埋麦子手工生啤,一路饮一路打边炉零舍好feel!▫️今次我哋第一次试佢哋嘅二人套餐,超丰盛,超级抵食!😍👩🏻‍🤝‍👨🏼二人火锅套餐 $328-火锅汤底:牛骨清汤(+$20转其他汤底)-小食:炸鱼皮、凉拌云耳-牛肉:安格斯横隔肌、澳洲五花趾、匙柄、和牛赤身-配料:手打牛筋丸、芝士肠-蔬菜拼盘、蜂巢豆腐-公仔面💭其实呢个套餐已经够两个人食😆 有四碟牛,并唔系俾个拼盘你,同平时order每碟嘅份量都系一样无少到!和牛赤身冇乜油脂,但系估唔到咁软嫩,对无肥不欢嘅蕃薯妹嚟讲好有惊喜😍 💭手打牛筋丸,系每次食616必食,套餐都有埋,呢个牛丸劲弹牙咬落去充满肉汁!💭我哋将个汤底转左鸳鸯汤底,要牛骨汤同埋沙嗲汤底,其实我每次都系呢个配搭唔会变😂 牛骨清汤用嚟烚牛肉,食到牛肉本身嘅味道! 而沙嗲汤底我会用嚟食蜂巢豆腐/豆卜,索佢个惹味汤汁,最最最重要系等佢极浓郁嘅时候要煮返个公仔面😍 真正超浓郁嘅沙嗲牛面啊!真心每次最期待😍🐮雪花胸肋 $58 & 骟

▫️今次我哋第一次试佢哋嘅二人套餐,超丰盛,超级抵食!😍

👩🏻‍🤝‍👨🏼二人火锅套餐 $328
-火锅汤底:牛骨清汤(+$20转其他汤底)
-小食:炸鱼皮、凉拌云耳
-牛肉:安格斯横隔肌、澳洲五花趾、匙柄、和牛赤身
-配料:手打牛筋丸、芝士肠
-蔬菜拼盘、蜂巢豆腐
-公仔面

🐮雪花胸肋 $58 & 骟牯牛坑爪 $68
💭雪花胸肋又系每次必点,油花靓入口极嫩,如果唔系叫套餐,呢个要叫两碟!
💭另外今次餐厅有极罕嘅骟牯牛坑爪,我哋都叫咗条嚟试吓,都系属于偏瘦嘅牛肉,比较有嚼劲牛味香浓,但系唔会好靭。同行嘅朋友劲钟意食。

🥟手工鲜虾云吞 $30
💭最近先至有嘅新产品,以前剩系得普通鲜虾云吞,而家加咗鲜牛肉喺入面,加上原只鲜虾大大粒又弹牙,更加好味!馅料好丰富胀卜卜!

🍺原浆原味 $78
🍺鹅岛精酿 $78
🍺里香白兰 $78

💭呢间616有6款手工啤,$58/350ml 或 $78/350ml,价钱公道唔贵,而且麦子手工啤相信爱饮酒人士一定唔陌生。每一款都有唔同惊喜。 今次第一次饮「里香白兰」好惊喜,白兰花味好出好香,非常啱女仔饮。

▫️另外佢哋仲有4人套餐只售$688,更丰富!人多可以试吓🤤