之前同朋友讲起点解拉面普遍都衬叉烧好少用牛肉呢个话题,跟住就上网揾到呢间和牛拉面决定试下好欣赏呢度嘅装潢,墙上贴咗好多日本电影嘅poster,而poster都调成偏黄色先印刷,再加上简单嘅纯啡色枱櫈同柔和橙黄色嘅灯光,令成件事好复古餐厅尊卖下面呢三款嘢食极牛拉面白牛拉面牛肉丼喺枱上有张牌仔简单介绍所选用嘅食材,先讲个拉面先。餐厅用南天制面嘅真空鸡卵面,所用嘅面粉、碱水同埋蛋粉都系来自日本。极牛拉面我地嗌咗普通嘅酱油,两分嘅和牛(一半刺身一半火灸),配菜全部一份,紫菜两份,同埋硬面。汤底系牛骨汤,用带骨髓嘅牛骨大火熬二十个钟,能够品赏到好清好纯嘅牛味个人较好硬面,但坊间有部分拉面店即使嗌硬面但都会煮得过淋,但呢间做到面条分明,爽滑有嚼头,而且相当有弹性白牛拉面嗌咗浓味嘅酱油同白松露,两分嘅和牛(一半刺身一半火灸),配菜除咗红椒丝全部一份,紫菜两份,同埋硬面。浓味酱油加上白松露嘅汤底确实系截然不同,汤底香而浓郁但又唔会失去牛味,两者恰到好处,而且白松露嘅油令汤底更为浆口,令拉面更独特。另外,好钟意佢地嘅荀非常入味,同埋配菜加埋拉面令整体口感大增,好啱我呢啲食得耐会闷嘅人要赞嘅系店员服务态度

餐厅尊卖下面呢三款嘢食

极牛拉面

要赞嘅系店员服务态度好好,当我喺内心纠结紧要和牛刺身定火灸嘅时候,店员好主动提出可以两拼,当我听到𠮶刻感动到想喊

餐厅用嘅和牛系用熊本悬数量少之少嘅顶级品种“和王”
和牛刺身果然名不虚传,油脂分布得好平均,色泽都好靓,口感滑嫩、入口即溶,好幸福

而火灸和牛虽然都好好食又唔会过熟,竟然保留住软熟嘅口感,但系和牛刺身实在太出色,食完令我依然念念不忘

牛肉丼
见饱饱地又口痕所以点个牛肉丼试下,份量全部点最细,点知嚟到见到个碗呆咗,不过份量好多超级抵食

牛肉嘅牛味好浓,牛肉汁唔会过咸,葱花令到牛味再提升,而饭粒加上生鸡蛋令到口感更绵密

牛肉丼

呢间嘅价钱绝对物有所值,亦唔会因为喺尖咀而太贵,终于试过和牛拉面啦,好幸福

2019-04-17