2019-02-22
尖沙咀食肆林立,朋友介绍有一间食素既印度菜几地道,于是今日收工就一齐去试下!可能因为平日,好好彩地一去到就有位坐,但餐厅都坐左近半成人,见到有印度Local 都会去食。餐厅好光猛, 每个位都好阔落,几适合大伙人食饭既地方。于是睇餐牌拣下有咩食啦! 本人十分喜欢印度菜,可惜唔食得辣, 所以都拣左D 唔辣既菜。虽然系食素既餐厅,但系都有好多种类!有一页系印度特色街头小食,另一页系特调野饮,唔剩只得Mango Lassi 拣,几有心思。睇到个餐牌先知Kailash Parbat 系一间连锁店,系美国,澳洲,加拿大都有分店,有成65年历史。我地两个人拣左 咖喱薯仔包(奶酪),蒜香薄饼(Garlic Naan), 印度粘土烤蘑菇素烧(DO RUCHA KHUMB), 同圆脆饼(PANI PURI)。圆脆饼系常温,所以落左order 之后好快就送到上黎, 待应好有心咁教我地点样食(应该系见到我地个样好迷茫)首先摆圆脆饼上碟,之后先落甜汁(细杯装,深啡色),再落酸汁 (大杯装),然后一口咬入口(如果唔系D 汁会流出黎)。对于我的确系一个地道既新尝试,又出奇地几好食。 脆饼入面系小小辣既薯蓉,D薯仔腌
对于我的确系一个地道既新尝试,又出奇地几好食。
圆脆饼
然后就上咖喱薯仔包(奶酪),对我黎讲个餐包先系重点,拎上手仲系暖既,而且非常软熟,厨师会加上少少牛油一齐烘,好有牛油香味。再夹埋咖喱一齐食, 令到牛油再升华,要赞一赞餐厅对面包选材同处理都几专业。
咖哩薯仔包(奶酪)
食食下待应建议我连埋附上既紫洋葱一齐食,我加左几块,更加有爽既咬口 ,都唔错㖞!
陆续上菜既系印度粘土烤蘑菇素烧,一开头觉得系有点贵,要$85, 但系上菜后觉得都几考功夫,入面要酿入芝士,蘑菇上面酿扫层汁,同埋要保持蘑菇湿润。 而我地都觉的烤得好juicy, 配上薄荷汁,食落好fresh。
印度粘土烤蘑菇素烧
Garlic Naan
Remarks: 枱上两支水系要钱的,大既$25, 细既$15.