2023-06-21 264 浏览
是日到旺角做嘢,午饭时间朗豪坊间间餐厅都排晒队,唯有到附近揾下有咩食,来到了对面的文华商场,发现呢间特色丼饭餐厅,就一于试下。午餐有"丼"、"家"、"作"及"煮"四个餐可以选择,丰俭由人,全部都可以一丼多食,餐厅都有介绍各种食法。前菜系黑胡椒蟹柳青瓜丝沙律,黑胡椒带出微微辣味,食落感觉清新,作为前菜一流。是日刺身系油甘鱼,食落新鲜无筋,配上萝卜丝及厨师特制嘅面豉蛋黄酱,唔需要沾豉油已经好好味。作 :有蟹肉、三文鱼籽、吞拿鱼、鲷鱼等等,系丼饭面堆到成座山咁高,卖相相当吸引。话明一丼多食,梗系要试匀咁多种食法,第一食就系自制手卷,紫菜够晒脆,自己整钟意多饭又得,多𩠌亦得,好味又过瘾。第二食就系正常丼饭,刺身新鲜鲜甜,份量好多,每一口都食到,个人最喜欢三文鱼籽及吞拿鱼蓉,加埋餐厅嘅特制酱油,令刺身饭更加美味。最后一食就系汤渍饭,当丼饭食剩约三分之一时,就可以叫店员加鲷鱼汤变成汤渍饭,鲷鱼汤味道鲜甜,丼饭吸收晒鱼汤后,又系另一番风味。

作 :

2023-06-20