2022-05-16
南将军澳真系好多野食, 是日放工要去Donki入货, 落住雨人不多买完野都唔想周围去揾食, 起商场楼下试间未食过啦~我同男友都钟意食中菜, 变化多呢带很多餐厅都是西式, 之前都有留意过呢间中菜, 以为午市同晚市一样都有点心供应原来晚市会转换小菜形式餐厅内的环境都很舒适和洁净, 可能楼底高, 空间感也大是晚坐了卡座, 舒服舒服!而茶具都很精致, 每个图案也不同经职员推介后, 决定要呢度出名的"玫瑰荔枝茶"我焗了一会才倒茶, 用茶香扑鼻来形容真是最佳的形容词荔枝和玫瑰香气直入我嗅觉, 呢2个味真系好夹而佢呢个茶壶到我地吃毕整餐饭, 倒出来的茶也是热的, 保温度非常好!由于是第一次品尝呢间新餐厅, 所以都问问职员有甚么推介菜式以下都是由职员推介, 先来餐前开胃前菜大家看卖相估到是甚么嘛? 芒果粒? 梅子木瓜?原来系 酸甜话梅南瓜呢道菜是冷盘来的, 食落甜甜酸酸, 真系好开胃, 金黄色的南瓜切到好似芒果粒咬落去口感有点像酸木瓜咁, 思想不到的好味而佢嘅甜酸度调配得非常好, 唔会过酸或过甜南瓜又吸收哂话梅嘅独特味道, 口质是爽中带稔, 绝对唔似我妈咪平日煮到稔哂嘅南瓜口感极度推介!! (好味到我
买完野都唔想周围去揾食, 起商场楼下试间未食过啦~
我同男友都钟意食中菜, 变化多
原来晚市会转换小菜形式 餐厅内的环境都很舒适和洁净, 可能楼底高, 空间感也大 是晚坐了卡座, 舒服舒服!
而茶具都很精致, 每个图案也不同
经职员推介后, 决定要呢度出名的"玫瑰荔枝茶" 我焗了一会才倒茶, 用茶香扑鼻来形容真是最佳的形容词
荔枝和玫瑰香气直入我嗅觉, 呢2个味真系好夹
而佢呢个茶壶到我地吃毕整餐饭, 倒出来的茶也是热的, 保温度非常好! 由于是第一次品尝呢间新餐厅, 所以都问问职员有甚么推介菜式
以下都是由职员推介, 先来餐前开胃前菜
大家看卖相估到是甚么嘛? 芒果粒? 梅子木瓜?
原来系 酸甜话梅南瓜
咬落去口感有点像酸木瓜咁, 思想不到的好味
而佢嘅甜酸度调配得非常好, 唔会过酸或过甜
极度推介!! (好味到我连汁都饮埋
以石锅盛装著, 够哂热腾腾, 吃中菜就是要有镬气同埋要够热
我同男友都爱吃有味饭, 厨师将樱花虾同鳗鱼呢个中式组合变凑成中式炒饭
粒粒分明, 又唔会好油, 虽然是用石锅, 但呢个饭系无饭焦的
我地食到好干净
最后的 招牌鸿运脆皮鸡(半只)
未食见到鸡皮的颜色和脆皮已经好吸引
鸡件唔会太多肥膏, 是适中的, 鸡肉也嫩滑, 也没有过份腌制过, 所以唔会过咸, 啱哂我钟意食原汁原味的人
觉得唔够味先蘸少许盐巴
下次有机会想试下佢地嘅点心