2022-05-26
本身自己对东南亚菜式都好有兴趣,但食嚟食去都系星马泰餐厅,之前经过铜锣湾嘅呢间班兰叶印尼美食,睇门面以为佢系卖面包,点知原来入边系一间隐世餐厅,本身都冇乜机会食印尼菜,𠮶日即刻同朋友一齐去食。餐厅唔算好大,但胜在装修好有东南亚风味,员工清一色印尼人,但识讲广东话所以沟通冇问题。一打开Menu比佢哋嘅班兰尖塔饭吸引,卖相好可爱,叫咗必食嘅班兰鸡尖塔饭,分量几大份,鸡香滑鲜甜,尖塔饭有淡淡班兰香味,而且有椰浆嘅甜味,好有特色,附送嘅汤好重黑椒味,本身自己钟意食黑椒,所以好钟意个汤,满足。😋朋友叫咗个班兰鸡花胶汤粉皮,花胶汤超级浓郁,粉皮亦都好淋身,一啲都唔硬,鸡同样香口嫩滑,食完觉得成身充满胶原蛋白😆饮品方面叫咗个珍多冰,本身以为普通啦,点知好有惊喜,几大杯,椰汁浓香而且唔甜,凉粉好大条,食落索索声,真系觉得自己去咗东南亚国家度假咁😁 好味店舖外面售卖各种印尼特色小食蛋糕等等,今日太饱啦,下次经过都买返个班兰蛋糕试吓先😃