2020-12-11 3471 浏览
同朋友黎聚聚~我几钟意呢个胡椒葱肉包,可能因为我钟意食台湾胡椒饼,佢用嘅馅料同胡椒饼相似,个包嘅表面系用煎嘅做法,外脆内软,卖相都好靓。听个名就好搞笑,鹅不是鸭肉(狮头鹅),虽然份量唔系多,但系肉质比平时食嘅鹅肉鲜嫩入味,伴有少少咸菜,卤水豆腐片放底,每样野都好好食。石锅三虾泡台梗饭系用台湾米煮成,石锅上热辣辣。有贴心服务,店员会喺旁边分好每碗再递上,可以随意加埋脆米胡椒粉调味。我就觉得冇需要加其他调味都好好食啦~白苦瓜汁加蜂蜜饮用鲜蜂蜜,去苦味,好饮又好有台湾风味。另一杯蜂蜜茉莉绿茶奶铁,未饮过,又几好饮。面层嘅奶泡系用鲜奶打成,入口软滑后感清新。朋友话呢个甜品都好好食,芋圆珍珠仙草奶盖,里面有芋圆、珍珠、仙草(凉粉),个底仲有少少豆腐花,入口香滑, QQ又甜甜地嘅珍珠,有赵口嘅芋圆,清爽嘅仙草,呢个配搭好Perfect,不过甜又丰富。食嘢期间发现有着咗制服嘅捧餐机械人经过,感觉有几得意又卫生~
同朋友黎聚聚~
胡椒葱肉包
鹅不是鸭肉
听个名就好搞笑
胡椒葱肉包
鹅不是鸭肉
芋圆珍珠仙草奶盖
  • 蜂蜜白苦瓜汁、蜂蜜茉莉绿茶奶铁