2023-11-25 164 浏览
旺角朗豪坊附近新开咗间新米线,主打铜锅米线,我地就急不及待要去试试😛。舖头名都已经叫做铜锅米线,无理由唔试试㗎,所以就叫咗碗招牌春城铜锅米线,基本已经有肉碎、芽菜、腐皮、酸菜、木耳丝、甜酸菜,我再加咗新鲜猪润、肥牛同唔系成日见到嘅新鲜肉眼筋。因为我唔系好食得辣🫣,所以嗌咗个微辣,虽然呢款汤底可以拣唔辣但食米线总系要有啲辣先食得过瘾嘅😙😙。米线上枱时系用铜锅盛载,令到碗米线keep住热焫焫🔥,配料分量多,酸酸辣辣好开胃。另外我地仲叫咗两个小食🦐🦐炸脆脆虾胶豆卜,豆卜炸到脆卜卜,虾胶爽口弹牙,再配埋泰式辣酱一齐食,好好味!😋爆浆红糖糍粑都好味!外脆内软,一咬入面啲红糖浆就咇晒出嚟😚,香香甜甜,配合一齐食好好味!两款小食味道都几出色,反而米线就略嫌有啲失色,除咗用铜锅比较特别之外,味道同其他米线舖差别不大。所以都唔需要特别出旺角食,但如果咁啱系附近都可以试试,呢间都算系性价比唔错嘅米线。

招牌春城铜锅米线

另外我地仲叫咗两个小食