2024-11-24 100 浏览
饮食嘅智慧,其中一样系千祈唔好食咁浓味,如果唔系习惯咗,以后就食龙肉都冇味。所以我选择系一开始就食龙肉,而唔食浓味。 🍖龙系传统嘅神兽,我哋都冇见过真正嘅形态,但系每次见到艺术品上面既龙,都系非常精细,就好似呢度嘅前菜,三款精致嘅点心,放喺美轮美奂嘅碟上面,重视摆盘,赏心乐事,而且点心质素高,尤其系个咸水角,以萝卜形象呈现,各样都好似龙一样嘅艺术品咁。 🍖跟住就系食真正嘅龙。。。虾,系充满鲜味嘅泡饭,除咗满满半只大龙虾,仲有虾同鲍鱼,咁多海鲜个汤底自然系会非常鲜甜,而海鲜本身都系啖啖肉,龙虾唔使讲,非常饱满,又唔会因为浸喺汤入边而失去弹牙嘅口感。虾肉够爽身,同龙虾肉相影成趣。鲍鱼有咬感,但唔会韧,容易咬开,略带弹性。最重要系个脆米,倒埋落去个粥底,就产生软棉棉又脆卜卜嘅双重享受。 🍖餐前既开胃汤品,同餐后甜品同样出色,颜色都好靓,尤其系甜品玫瑰石榴糖水,冰冰凉凉,清爽得嚟夹杂住玫瑰同埋石榴嘅啖啖清香。 进餐过程感受到艺术气息,咁先至似食龙肉嘅感觉!

进餐过程感受到艺术气息,咁先至似食龙肉嘅感觉!