2017-05-17
今日同朋友喺太古食饭,见到有间装修唔错嘅酒家,喺康怡广场入面,而且有优惠重点推介,只需158蚊可以食到北京城片皮鸭,所以就谂住入去试下。 喺晚市呢一个时间,店内人唔算好多,我哋两个人坐咗张四人枱,除咗北京城片皮鸭。我哋仲叫咗镇江醋排骨煲,同吕宋香芒冻布甸做甜品。 过咗十分钟,侍应拎咗只鸭出来,原只未片皮嘅,系我哋面前片皮,仲拎咗其他配料摆喺我哋张枱,喺图度可以见到,包片皮鸭嘅配料有好多啲皮都有好多块,而且鸭嘅份量亦好多,鸭肉好juicy好弹牙,配上配料同啲酱,一流。 只鸭食到一半,镇江醋排骨煲亦都送上,个煲远处送来已经好香,每一旧排骨都好大嚿。煲底有啲洋葱。啲排骨好入味,好弹牙同多汁。 最后叫咗个甜品,香芒布甸,比一般茶楼唔同,呢个布甸系有两条鱼嘅形状,十分有趣,而且香芒味都好浓。