2019-09-22
之前系元朗食过觉得好食,但对九龙/港岛友嚟讲可能唔太方便,依家系湾仔都开左,如果系港岛或者尖沙咀放工过来食都方便左好多。环境虽说地址写湾仔,其实比较近铜锣湾,系鹅颈桥街市后面,店舖都算大。灌汤凉沪小笼包(3件) $28上次食过之后好难忘,所以一定要再嗌!皮薄多汁,以普通点心店嚟讲好高质,推荐嚟既朋友仔一定要点。酱皇蒸凤爪 $32点左两款普通啲既点心,因为另一半想食,凤爪都好入味,唔会有雪藏腥味,不过价钱略贵。沙嗲金钱肚 $30好浓味,每件金钱肚都有沾上酱汁,味道有啲似XO酱又有啲似沙嗲味,唔辣但好惹味。豉汁排骨蒸陈村粉 $32之前睇电视先知道有陈村粉,香港唔算普遍,难得有就试下,觉得有啲似内地既粉皮,就咁食冇味,要加豉油。春风得意肠 $38玩味菜式,肠粉包住油炸鬼之余入面酿左虾,面头放左蟹籽。食落去外层软,内层脆,一倒外脆内软既口感,变左外软内脆,加左虾更弹牙,仲有蟹籽,整体唔会觉得油溢。紫薯流汁煎堆仔 $38又系之前食过觉得好好食,一定要再encore。外层十分脆口,内里既咸蛋黄流沙汁爆哂岀嚟!虽然知道好肥好邪恶但都要食!原笼云耳滑鸡饭 $44仲有原笼蒸饭都系特色点心,几款唔同𩠌叫左
灌汤凉沪小笼包(3件) $28
灌汤凉沪小笼包(3件)
灌汤凉沪小笼包(3件)
酱皇蒸凤爪 $32
紫薯流汁煎堆仔
紫薯流汁煎堆仔
原笼云耳滑鸡饭 $44
原笼云耳滑鸡饭
仲有原笼蒸饭都系特色点心,几款唔同𩠌叫左云耳滑鸡,都几多,我好怕饭底太湿觉得唔好食,钟意干身再加豉油,呢到就岩我口味,云耳仲大大块唔会冇味。
草莓桂花糕 $23
桂花糕食得多,草莓桂花糕真系未食过,原来系个底系草莓mousse,面头一层桂花糕,食落以草莓mousse味为主,甜度较低,都几清新。
总括而言,玩新式菜式既点心店,带好多传统点心店冇既款式,睇得又食得。
附:餐牌参考