2023-08-07
.特色烘焙始祖之一 feat. @ly_bakery (新蒲岗).享乐系我同米粉最早期互动嘅其中一个关键桥梁😂🤣..𠮶时有好多米粉都话想我计享乐因为好好味 佢哋又好想试..咁我都唔小心入咗坑😜.𠮶时我真系觉得好好味而家佢哋越来越成功 都越来越分店.. 欣慰嘅🫂款式都越来越多咁口感 味道又如何呢我尽量叫我无计过嘅items.菠萝肉松包✅✅✅✅🆗作为一个肉松人又钟意港式传统包呢个fusion我好想试试果不其然..系好味嘅肉松嘅部分完全中我口味系台式带点油香感嘅肉松菠萝包嘅外皮焗后小脆略甜但 甜咸交融我觉得好夹!.黑芝麻麻糬包✅✅✅🆗🆗黑芝麻馅份量我觉得算足料重点系 黑芝麻浓香感绝对出但.. 甜度方面 如果系我我会觉得少dddd.. 我会开心d..因为黑芝麻香已经好够..过甜会有少少喧宾夺主麻糬嘅部分就一如既往系「享乐」style偏软熟 and 比较甜蚂蚁人会钟意嘅.黑糖奶茶麻糬贝果✅✅✅🆗🆗享乐最近嘅贝果体感觉同以前比较 好似真系软熟啲..弹性仍存 纯粹软咗d..黑糖奶茶嘅甜感胜过于奶茶味麻糬都系比较淋个人系口感派所以我会觉得.. ok 但未至于满足.抹茶奶酥麻糬吐司✅✅🆗🆗🆗我印象以前有
享乐系我同米粉最早期互动嘅其中一个关键桥梁😂🤣..
𠮶时有好多米粉都话想我计享乐
因为好好味 佢哋又好想试..
咁我都唔小心入咗坑😜
✅✅✅🆗🆗
黑芝麻馅份量我觉得算足料
重点系 黑芝麻浓香感绝对出
但.. 甜度方面 如果系我
我会觉得少dddd.. 我会开心d..
因为黑芝麻香已经好够..
过甜会有少少喧宾夺主
麻糬嘅部分就一如既往系「享乐」style
偏软熟 and 比较甜
蚂蚁人会钟意嘅
黑糖奶茶麻糬贝果
✅✅✅🆗🆗
享乐最近嘅贝果体感觉同以前比较 好似真系软熟啲..
弹性仍存 纯粹软咗d..
黑糖奶茶嘅甜感胜过于奶茶味
我印象以前有食过抹茶红豆款
𠮶时我评价系好高嘅
事隔多年 食返类似嘅
认真 有少少失望
包体空气感很重 同埋油感都几出..
抹茶奶酥嘅部分你会觉得有甜味 但抹茶感略少..
麻糬嘅部分抵赞嘅系 佢系细细粒均匀遍布于成个包..
所以可能啖啖都会有啲啲麻糬丰富口感..
但整体上.. 我会觉得唔系一个我会觉得我会专门用quota食嘅吐司
焦糖抹茶三角
✅✅🆗🆗🆗
唔知系我口味改变 or 真系有别于往.. 有点失望🥹
焗完 焦糖感出嘅
包脆油融.. 所以as一个凡人包无乜问题..
但可能呢个味我系我曾经选择享乐嘅原因..
咁嘅味道其实大部分大烘焙店都系咁嘅口感同味道
唔系唔好味 都好味嘅
但唔系曾经𠮶种好味
又或者系.. 而家嘅我
口味有改变挂🤣
我都会继续揾啲大家有兴趣嘅bakery去试试 and 计算
希望大家食得开心 & 放心
至于个人嘅享乐情节仍在
希望佢哋都会出返啲比较light返啲.. 无咁甜 & 油嘅包款俾大家
阿门
#香港美食 #港式餐厅 #卡路里 #饮食记录 #饮食控制 #营养 #健身 #健康饮食 #无添加 #减脂 #增肌减脂 #增肌 #减肥餐单 #减脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness
#calorieswithmic新蒲岗 #calorieswithmic甜品 #calorieswithmic包点 #calorieswithmicbagel