2024-05-12
一上到嚟餐厅,饱览帝苑酒店内部景观,包括酒店房走廊同埋五部子弹䢂,环境尚算舒服开扬,尤其是被安排一旁嘅梳化座位,带咗啲泰国风情~🌈见好多评论都系介绍呢度嘅下午茶,今次同朋友试吓晚餐先,担心两个人叫a la carte份量会太多,食唔到好多种类,结果拣咗佢嘅deluxe tasting menu。👍🏼👍🏼👍🏼头盘有青木瓜沙律非常开胃,越式粉包正常冇乜特别,西贡春卷香脆好好食,想encore多一碟。🌟🌟🌟🌟🌟跟住第一个主菜就系佢哋嘅signature,美酒火焰烧鹌鹑,店员会喺你面前用火机烧鹌鹑,𠮶个火焰效果打卡一流 (不过同时好担心佢会亲只手),烧完热辣辣上碟好香,啲肉亦都非常之嫩滑,值得一赞。第二个主菜,粤式咖喱炒虎虾,属于比较甜身嘅咖喱,不过我个人钟意食辣嘅,虎虾啖啖肉食完都好饱吓。跟住煮食可以拣生牛肉汤河或者菠萝炒饭,我哋各拣咗一款,因为太饱就打包走炒饭,另外牛肉汤河唔记得咗影相,不过个汤好好食,牛肉都好嫩口腍身。最后有得食三款甜品,蝴蝶酥又系佢哋楼下fine food shop最经典嘅,另外焦糖布甸同椰汁糕唔太甜都几好食。见评语话服务一般,的而且确一入门口𠮶下有个阿姐比较冇礼貌,我
见评语话服务一般,的而且确一入门口𠮶下有个阿姐比较冇礼貌,我怀疑佢都系负责传菜,结果佢都系叫经理过嚟帮手带位。
楼下就系佢嘅buffet餐厅,间唔时都听到live show音乐唱歌,总括而言坐得舒服,食物环境都唔错,值得试吓。