2019-09-13
今日一大清早同屋企人去咗新开嘅八月花饮茶,酒楼装修够晒光猛舒适,住东涌嘅人都知道呢个铺位前身都系酒楼,以前多游客嘅时候起码最少15分钟先入到去,今日唔洗等🥳点心款式都算多嘅,不过价钱就贵左少少,都系旅游区收费,因为张纸太长,都系介绍返今日叫咗既菜式。平时食惯菠萝叉烧包,今次特别啲,外面系菠萝入边都系菠萝,菠萝包面层上枱仲系脆卜卜热辣辣,而面包就好软熟。虽然几有噱头,不过我就嫌佢个馅多咗啲,稍为甜过头,而且入边类似果酱嘅菠萝盒口感同面包唔夹,就好似食紧揸左劲多果酱嘅面包一样。too much 🙄都系整返菠萝叉烧包咸咸甜甜咁仲好啦。炸云吞好味,啱啱乍起脆卜卜,虾肉鲜甜嫩滑,配埋个甜酸酱开胃!不过炸野系会油,怕肥唔好食喇🥴去饮茶我必点嘅凤爪排骨饭,份量同其他茶楼咁上下,不过呢度嘅饭就比较干身,饭粒分明,排骨半肥瘦更滑溜,整体都ok 但未致于好好食。豉汁蒸凤爪,虽然味道比较咸咗啲,不过冇雪藏味,又唔会蒸过时,值得一试!炸両啊,炸両最紧要油炸鬼仲系保持脆身!佢既油炸鬼系即炸但硬到咬损个嘴,虽然个肠粉皮系做得几薄又几滑,不过一夹就散。咸水角都系即叫即炸,入边都系用肉碎,葱,虾米造成,几香几好味!鸡
鸡扎就系几足料既,入边有冬菇,鸡肉,棉花(鱼肚)但系就唔见咗旧火腿,同埋都系一夹即散。
味道同其他酒楼比较又无话特别惊喜,特色菜又唔系话特别多,不过价钱比较贵,始终系东荟城游客区,我都系prefer返屋邨茶楼老师父点心多d🤔