2015-04-11 1795 浏览
今日星期一,大约6点钟黎到湾仔明仁里嘅Express Cafe。6点至到8点,其实cafe包埋我地平均都系得2枱客。环境好舒服,餐厅播住好轻松嘅英文歌。里面嘅黑版画左啲好靓嘅建筑物,又有啲postcards,仲写左句Life starts at the end of your comfort zone,俾左黎喱度差电嘅客人好大嘅鼓励。 我嘅主菜系香椒榄油蚬肉意粉。三色椒味唔浓,成个意粉就系靠黑椒调味,颇为单调。冰鲜蚬肉量多但质感差,味道亦好冰鲜,若烹调前先腌制会更好。 其实我嫌佢上菜过快,啱啱先上左主菜,饮品都黎左喇。 Rose latte。一闻落香味唔系玫瑰味,而系berries嘅味。急不及待试试,um,饮落系raspberries 嘅味。不过整体系好清新嘅,带有果香嘅latte。 食到差唔多,我地就叫waffle上菜喇,等大约10分钟就新鲜整起。中肯啲讲句,新鲜出炉嘅waffle好难唔好食嘅,始终一来够热,二来外脆内软。配上dreyer云呢拿味雪糕,又滑又香。好味~
2015-03-16