难得呢日下昼去上环做嘢,可以早收就当然同朋友食饭聚吓旧🍻。我哋拣咗位于九如坊嘅「烧烤堂」,之前经过已经好想帮衬,但周末嚟无订枱的话就好难食到。平日夜晚六点几钟,餐厅经已接近满座,人气颇高啲👏。呢度无华丽嘅装修,但整体环境都几舒服,而且亦会提供篮畀客人放袋,好贴心。另一边厢,店员们服务态度亲切有礼,抵赞👍。顾名思义,餐厅主打串烧,而佢所提供嘅款式更超过过百款🍢,涵盖环球口味,包括日、泰、港、川、台、西同新疆等,包罗万有。串烧定价合理,有唔少项目廿几卅十蚊就有一串。第一碟由左至右包括泰式猪颈肉($28)、盐烧和牛牛小排($48)以及厚切盐烧牛舌腩($48),🥩三款都系大啖肉系列。猪颈肉烧至微脆,加上泰式酸辣酱汁,好搭调。🐮牛小排肉质细嫩,牛味浓郁,真系接近和牛质素。厚切牛舌口感弹牙,一啲都唔韧,简单用盐烧已经好食👅。第二碟由左至右包括盐烧美国芦笋($24)、盐烧豚肉荔枝卷($22)以及烧莴笋伴蟹膏($26),呢三款口味均好清爽!💚 芦笋脆卜卜兼清甜,但略嫌份量偏少。🐷豚肉卷嘅荔枝系精华所在,甜甜的,可清新味蕾。莴笋伴蟹膏嘅组合新颖,估唔到又几夹,🦀️蟹膏酱嘅鲜同莴笋嘅甜各有特色。麻辣鸡软骨(
麻辣鸡软骨
麻辣鸡软骨($16),🐔🦴鸡软骨本身无乜特别,但重点系个麻辣粉,辣度显著,麻味突出,劲惹味🌶。
焦糖青苹果鹅肝多士
焦糖青苹果鹅肝多士($78),呢个小食邪恶到爆😈。鹅肝大大件,两个人Share都够食。鹅肝完全系入口即溶,一啲都唔腥。同时,🍏青苹果亦能稍作解腻,连埋多士,成件K.O.。
咸蛋黄煎墨鱼饼
咸蛋黄煎墨鱼饼($68),🦑墨鱼饼同想像中好唔同,佢系完整一大块,再畀刀叉我哋将佢切细,好得意。墨鱼饼好爽弹,包含墨鱼粒粒,而面层就涂上一层咸蛋黄酱,口感流沙🍳,不得了。
桂花蜜糖本地冷蕃茄
桂花蜜糖本地冷蕃茄($28),🍅呢个小食系由原个蕃茄切片整成。由于用桂花蜜糖腌制🍯,所以遮盖咗蕃茄嘅酸味,但甜味又唔会过火,而且桂花仲好清香添。
一口冷面
一口冷面($32),🇰🇷餐牌表示冷面系韩式风味,所以我以为系传统𠮶种水冷面🍜。点知佢同预期有出入,面条好特别,偏硬身,但又好鬼弹,有啲似鱼面。伴菜有鸡蛋、泡菜、青瓜丝同萝卜丝,所以汤汁微微酸。
最中饼配绿茶雪糕
最中饼配绿茶雪糕($28),甜品登场一刻我就知乜嘢系最中饼🤣,原来成日食。最中饼呈贝壳形状,口感松化,无变韧,中间就夹住红豆蓉同一大球绿茶雪糕🍵,甜味适中。
菠萝青柠梳打
饮品方面,我哋要咗菠萝青柠梳打($28)同冷泡白桃乌龙茶($18),嘢饮好抵,仲要超大杯!梳打好多时都好淡,但呢杯劲足料,菠萝味道出色🍍。乌龙茶渗透出轻轻白桃香,都唔错。另外,啤酒好似有做买一送一优惠。
总括嚟讲,环球串烧尽在烧烤堂🔥,每一款串烧都好食,无一样令人失望。即使舖头位于中上环地段,但价格都唔算贵,人均消费唔使三百蚊已经饱晒,难怪佢咁受欢迎啦!
2022-07-26
麻辣鸡软骨