朋友告诉我在湾仔有间cafe,非常有个性加位置隐蔽,好适合我自闭时去食个All Day Breakfast 写下野。餐厅位处于安乐里(即是星巴巴入面的内街),如不是有易拉架及蓝色旗帜,真系日日行过都会睇漏眼。虽然在内街,但夜晚佢都几多客的,晚饭时段食满$300仲有心太软送添。Cafe 以邮政为主题,甫到达,即见卖明信片的角落同埋精品的角落,价钱都算相宜。而天花挂满了寄来的明信片,配上音乐,环境几舒服,好似去左渡假咁。店内有两只可爱猫猫,都几痴人,钟意猫猫的朋友应该会好开心。为左令大家投入放假的心情,餐厅系以自助形式下单,不设服务费。见到店员已经一返工就放假咁Relax,我都好想训一觉呀!清水,纸巾,调味料都放左o系肉眼见到的位置,要就自己拎啦。餐厅厨房在cashier 后面,冲咖啡同简食都会在open kitchen完成。蓝调$48呈蓝色既饮品初时以为系蝶豆花朋友系,即系无味,但饮左一啖,发现有椰子香同埋少量酒味,原来加左爱尔兰酒调成,椰奶味比较突出,比想像中好饮。红丝绒拿铁 $48呢杯就比想像中差d,奶泡的温度明显唔靓,所以拉花好快就无左,因为温度唔靓仔,饮落有d 削口,入面有淡淡的

蓝调$48
蓝调

红丝绒拿铁 $48
呢杯就比想像中差d,奶泡的温度明显唔靓,所以拉花好快就无左,因为温度唔靓仔,饮落有d 削口,入面有淡淡的朱古力味,非常一般。
红丝绒拿铁

素食早餐$ 78
除左黑松露蛋卷系即煎之外,麻酱沙律系自己做之外,其他都系现成货,味道质素亦不见得好高质,整体有点OverPriced。
素食早餐

食物味道我觉得只属不过不失,胜在地方够阔落,不过有个地方比人放空下都几不错。难得在商业化的香港都有明信片主题cafe,都值得支持的。
蓝调