2023-03-30 70 浏览
喺尖沙咀食完晚饭,行一阵消化下,就出发去食甜品。无意中上网发现到哩间甜品店,甜品卖相睇落几靓,而且又好近我哋,于是就去试吓。甜品店选择唔多,成个menu得两页,方便我哩啲有选择困难症嘅人😆芋圆桂花糕凉粉 ($40)我哋一人叫咗一个甜品share食,甜品味道唔错,唔会太甜。第一次食桂花糕配凉粉,又有芋圆。虽然3样嘢我都钟意食,但放埋一齐就未试过,不过食落又唔错㖞。芋圆唔会太硬或者太软,煮得岩岩好。近期去尝仙,个芋圆实到…🤦🏻‍♀️椰汁桃胶西米露 ($35)平时系屋企煮桃胶糖水,啲桃胶会消失得无影无踪😥,次次都煮到融哂。哩个西米露桃胶份量好多,每啖都食到。我哋系share食,想要两个碗仔,职员坚持只俾一个,佢觉得分一啲份量出黎,另一个人可以用原本个碗食😨😨😨从来都未试过要碗仔,餐厅会唔俾。其他地方一见到系share,自动拎碗过嚟添。当下我哋都唔知点反应好,好无奈😓😓😓食到一半,我哋停手倾下计,职员就会即刻埋黎问我哋系咪食完。但系啲甜品都未食完,而且仲有一大半,唔系食剩。只要一停手,5秒内就即刻有人过黎要收碗。餐厅入面人唔多,外面亦冇人排队,唔明白点解未食完,职员都系度猛催要收碗😨到第三次嘅时
喺尖沙咀食完晚饭,行一阵消化下,就出发去食甜品

芋圆桂花糕凉粉 ($40)

我哋一人叫咗一个甜品share食,甜品味道唔错,唔会太甜。
第一次食桂花糕配凉粉,又有芋圆。
芋圆唔会太硬或者太软,煮得岩岩好。
近期去尝仙,个芋圆实到…🤦🏻‍♀️

椰汁桃胶西米露 ($35)

哩个西米露桃胶份量好多,每啖都食到。

从来都未试过要碗仔,餐厅会唔俾。
其他地方一见到系share,自动拎碗过嚟添。
当下我哋都唔知点反应好,好无奈😓😓😓

食到一半,我哋停手倾下计,职员就会即刻埋黎问我哋系咪食完。
但系啲甜品都未食完,而且仲有一大半,唔系食剩。
到第三次嘅时候,朋友真系忍无可忍,问佢系咪好赶🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️,真系好赶客。

我谂我哋只系坐咗20分钟左右,已经行埋黎问过3次,想收碗。我都唔知系应该要赞佢尽责定点🫠🫠

其实啲甜品系几好食,做得几好。
虽然今次只系试咗两款,但系见到旁边其他食客嘅甜品都做得靓。
环境又新又干净,坐得又舒服。 但系不停俾人催,真系唔会想食第二次。
$40 (宵夜)
  • 芋圆桂花糕凉粉