2019-04-08 698 浏览
之前睇到有人推荐哩间门面颇有特色既粉面、甜品店,咁啱经过就一于试下!因为啱啱食完lunch,就无试到佢啲粉面,净系叫左甜品。作为烟韧控,一定会叫糖不甩啦糖不甩有六粒,都几大粒下。面头加左椰丝、砂糖同花生碎粒,增加左咬口,但整体起到既作用唔大。个人对椰丝等兴趣唔大,加上加左之后会更甜,最后都无食晒。上到台果阵仲系好热,出晒烟~热食果阵会比较软同痴牙,无咩口感,净系得糖水既甜味。烟韧控追求既烟韧口感要等糖不甩冻啲食先好会有,但系老板娘眼神凶狠,惊你坐耐左阻住佢做生意咁,就唯有快啲食完所以无口感可言既糖不甩不是我杯茶众所周知,糖不甩其实就系糯米粉整成既无馅汤丸,再用糖水浸泡,做法超级简单。以制作糖不甩既简单程度黎讲,哩到既糖不甩十分普通。芝麻糊系个大伏!就咁睇都觉得冇咩野,一笔,哇!仲稀过啲水。一睇就知系开水冲既,即刻无晒期望。果然!睇真啲仲有啲颗粒状既物体系底,冲得唔够均匀味道当然唔洗再讲啦,零芝麻味,得少少甜同苦涩味,质地同水相近,完全欠缺正宗芝麻糊应有既稠身质地虽然好大碗,但比啲质素咁差既食物我,性价比再高都无用。无食过佢啲粉面,见人地食卖相唔差,但食完甜品中完伏之后,加上老板娘态度奇

因为啱啱食完lunch,就无试到佢啲粉面,净系叫左甜品
糖不甩
作为烟韧控,一定会叫糖不甩啦

糖不甩有六粒,都几大粒下。
个人对椰丝等兴趣唔大,加上加左之后会更甜,最后都无食晒。

上到台果阵仲系好热,出晒烟~
热食果阵会比较软同痴牙,无咩口感,净系得糖水既甜味。

所以无口感可言既糖不甩不是我杯茶

以制作糖不甩既简单程度黎讲,哩到既糖不甩十分普通。
芝麻糊
芝麻糊系个大伏!

就咁睇都觉得冇咩野,一笔,哇!仲稀过啲水。
一睇就知系开水冲既,即刻无晒期望。
果然!睇真啲仲有啲颗粒状既物体系底,冲得唔够均匀

味道当然唔洗再讲啦,零芝麻味,得少少甜同苦涩味,
质地同水相近,完全欠缺正宗芝麻糊应有既稠身质地

虽然好大碗,但比啲质素咁差既食物我,性价比再高都无用。

无食过佢啲粉面,见人地食卖相唔差,
但食完甜品中完伏之后,加上老板娘态度奇差,我完全唔会想再帮衬,
就算佢好食到晓飞都无用
2019-04-01