2018-04-07
今日由于早收工嘅关系, 我同友人去到希慎嘅kikusan食晚饭, 可能因为时间尚早, 入边客人不多。 佢menu 款式好多,中日fusion为主, 本身我哋想要寿司拼盘,但系侍应话冇晒海胆,所以我哋都放弃咗啦。今次我想介绍既系两款甜品, 绿茶红豆驴打滚,同埋 日式年糕配云呢拿汁及大叶汁。 首先系绿茶红豆驴打滚, 睇个名都觉得几得意, 其实佢系绿茶糯米糍包住红豆馅, 然后再洒上绿茶粉花生砂糖芝麻等等捞埋一齐食。 食嘅时候糯米糍有微温, 感觉上烟烟靭靭唔会太硬, 入边嘅红豆都唔会偏甜,友人 认为糯米糍大少 , 但我就觉得啱啱好, 太多嘅话反而会觉得溜, 我哋仲清晒表面既绿茶粉添! 另一款就系日式年糕, 下面白色部分系云呢拿汁, 年糕表面嘅绿色部分就系大叶汁。 个人认为呢款甜品比刚才𠮶个更加特别, 年糕表面有火炙嘅味道, 相信师父用火枪轻轻烧过, 云呢拿汁以香为主,味道唔浓, 反而绿色嘅大叶汁味道比较出,有少少草青味, 唔肯定系咪个个人都喜欢, 不过个人嚟讲就觉得几特别。其实我哋同时仲叫咗小笼包等等美食, 不过感觉上普通, 未去到值得介绍嘅水平。 小笼包皮薄多汁, 但入面嘅猪肉略嫌有点散,
其实我哋同时仲叫咗小笼包等等美食, 不过感觉上普通, 未去到值得介绍嘅水平。 小笼包皮薄多汁, 但入面嘅猪肉略嫌有点散, 不过味道还是可以的。 相比起我就觉得甜品比较特别, 喜欢mochi嘅你不妨试试 !