2025-02-20
暖心之作嘅黑芝麻甜品,对我嚟讲,路过一定要食,喺太子食饭一定要食,有时谂起仲会专登去食。 黑芝麻布甸$25布甸嘅口感滑得黎都相当厚实,介乎炖蛋同 crème brûlée 之间,舌头一压就化开,系平衡得相当唔错嘅口感。食布甸最惊鱼胶粉太多搞到胶得滞。入口即感受到啖啖香浓嘅芝麻味。中间仲有少少芝麻糊流心,带嚟一阵微微嘅惊喜。虽然睇落只系细细一杯,但系成杯食完都有饱足感,好满足!黑芝麻雪糕$28入口芝麻味爆发!!表面浇上嘅黑芝麻酱稠密,透出熟透嘅烘焙焦香,唔会苦又零土腥味! 雪糕嘅黑芝麻味同乳脂香味平衡得好好,混入超幼芝麻粉,质感似丝绒摩擦舌尖,完全无冰晶感。 甜度拿捏得啱啱好,唔会过甜或者腻。识食建议如果两样甜品都想试,建议先食 黑芝麻布甸,因为雪糕嘅芝麻味会更香浓,可能会令布甸显得相对淡啲。但如果想专注欣赏单一款甜品,咁每次净系食一样就啱晒。 嘻嘻,我就会下次去试芝麻糊!
黑芝麻布甸$25
黑芝麻雪糕$28
识食建议
嘻嘻,我就会下次去试芝麻糊!
黑芝麻雪糕
黑芝麻布甸