2010-11-11
7-11-2010食过大判烧 / 铜锣烧 / 人形烧 / 鲷鱼烧, 但「年糕皮」的「白色鲷鱼烧」就听都未听过, 是日识喺度买, 都系因为睇了 KC 关于呢度的「白いたいやき」食评觉得太吸引. 同朋友一人买了一条「白いたいやき」($12)... 见主理人将好似放咗好耐的两条鱼夹了俾我哋, 初初都有少少想「暗骂」, 但既然系「年糕皮」, 唔系即制应该唔系问题? 咬落外皮有点「冰皮月饼」feel , 不过就更黏口烟韧, 几喜欢 馅料拣了 custard cream, 份量比预期中仲要少, 食落够滑及唔太甜, 只系唔够香, 可以更好的. 比起最传统𠮶只鲷鱼烧, 我更喜欢呢个, so far 又好似得呢度有得卖, 值得试试的.食鱼食到一半, 店主递上两个 "shots" 抹茶牛奶俾我哋试饮, 饮落劲冰冻 , 奶味点到即止, 抹茶味就香浓得来唔苦涩, 少少甜, 正! 呢度唯一唔好就系要企喺后巷「立食」, 不过「扫街」系咁0架啦, 下次过北角会再来食鱼的.
7-11-2010