2011-01-28
多年前我地一伙人有人生日都经常来此吃 buffet, 皆因当年的食物很出众, 特别赞的是甜品, 每次来都吃得很满足…至前 2-3年再光顾, 没想到没有生豪, 其他食品都退步了, 连甜品都不济, 不是过甜就是酒味极重, 差了很多…之后都没再光顾了….今次再来日航, 是因为正日生日果位全免, 其他人用汇丰卡 8 折, 加一仲系计折后加, 咁抵就又比个机会试下, 希望能拾回昔日的惊喜吧…..一坐下就有 waiter 每人送上一杯橙汁, 应该不是鲜窄的冷盘海鲜有4款 :青口 – ok 唔 un, 但亦唔够好鲜味长脚蟹 – 我无食, 友人话几好, 都鲜甜雪蟹 (个样系嘉菲蟹) – 得个咸字, 完全无鲜味, 肉质也不是很实正, 同上次去 JW 食差好远, 应该是不够新鲜唔掂呀!翡翠螺 – 无食鱼生柜由师傅手切, 有6款 : 甜蛋, 八爪鱼 同吞拿鱼我都无食带子 – 好大只, 好新鲜\, 每次比得一粒, 8点后想再取, 话无晒唔再出搅错呀, buffet 出得咁少货 唔知系咪雕鱼 – 都几好食, 三文鱼都唔错, 都切得厚, 一次比成6片炸物方面: 吉列虾炸得香口松脆, 虾亦新鲜弹牙, 唔错旁边的
冷盘海鲜有4款 :
青口 – ok 唔 un, 但亦唔够好鲜味
长脚蟹 – 我无食, 友人话几好, 都鲜甜
翡翠螺 – 无食
唔知系咪雕鱼 – 都几好食,
三文鱼都唔错, 都切得厚, 一次比成6片
炸物方面:
吉列虾炸得香口松脆, 虾亦新鲜弹牙, 唔错
旁边的炸带子饼味道亦几好, 可惜系淋左, 唔够脆身
仲有其他天妇罗炸物, eg. 鲜菰, 茄子等等, 我个胃空间有限无食到
热荤: 好多选择, 亦系是晚比较出色的类别, 很多款味道都不错
铁板果边有师傅注场, 有即煎鹅肝, 煎得非常好, 外脆内软, 油份咁香, 好正, 我食左 2转, 铁板前有款黑松露酱汁, 记得淋在鹅肝面好吃得多
仲有黑松露铁板牛肉粒同菰一齐炒, 呢个唔掂, 牛完全无牛味, 很淡口又无牛香, 我比唔合格佢
旁边有印度薄饼同拉茶, 我同友人都无食
铁板隔离有架扒车, 师傅即切肉眼扒., 友人吃了, 说 ok……但师傅自 8点3左右就唔见左 , 而扒车盖都闩埋左, 我唔系想食, 无开黎睇, 唔知仲有无扒系里面 会唔会好似带子刺身咁, 又系断货呢
再行过 d 就系热荤区, 有长法包自己切, 我切了一小片谂住拌鹅肝吃, 但系好 un, 皮唔脆的, 不好吃, 结果我就取了些菠萝, 士多啤梨伴著鹅肝吃, 很多时左外边吃鹅肝头盘, 都会配一些带酸的汁, 减少油腻感
讲起士多啤梨, 友人约 8时取就很多,,,到 8时半后我取时只剩一粒, 再之后都无出过 士多啤梨都无 refill, 食 buffet 咁系唔过引的
这边的热荤都几多款, 我不是全部试齐
黑松露牛仔肉 : 食落似猪柳, 一点都不似牛, 用忌廉白汁烩, 汁味香浓只是略咸一点, 都可接受
牛仔骨 : 无乜特别, 都淋的, 味道都可以
芝士焗米多 : 即系带子粒, 每只入面约有 4 粒约比5毛子细少少的带子肉, 芝士味都够浓, 底下是白汁底, 带子都爽口, 原来订座是说有芝士焗蚝, 是晚全无踪影, 可能无货用带子取而代之吧
黑松露龙利鱼卷 : 这个又是好吃, 鱼都很滑, 中间卷著一只很爽口的虾, 都是用忌廉汁煮成, 味道很好, yummy
又取了一个黑松露炖蛋, 蛋很滑, 有些少似布甸, 黑松露味仍然吃不出
另外有一个羊肉串, 友人说很鞋, 唔掂
仲有关东煮, 我们都没试
友人于生滚档烚了一砵海鲜回来, 虾及细细只的圣子都几鲜, 可是细细的赖尿虾, 肉质霉, 应该又是不新鲜所致
近雪糕附近有 2 个热荤,
一个系松露炒带子虾仁, 都几好吃, 虽然同其他菜式一样, 吃不出黑松露到底是什么味道, 就当他是普通小炒都炒得不错
另一样是骐驎斑块夹, 这个很出色, 鱼滑得很, 味道亦很好, 很赞
cafe中间就有冷盘, 寿司, 冻肉等, 我全部都无食….因为食左太多热野, 已经好饱
只系食左杯黑松露虾啫哩冻, 都几得意, 面头放左黑松露, 系其他菜式都食唔出黑松露究竟系咩味, 就系呢杯内, 可以只系笔 d黑松露黎试真佢….都系一d 菰菌味, 可能唔系靓野, 唔觉有咩特别香味
松露什菌冻, 都系差不多的东东, 啫哩里有些什菌, ok la
甜品款式都几多,全部细细件放系柜内, 个柜系放系台上, 矮少少都拎唔到最顶层果 D
好多朱古力味…
Tiramisu ok,
黑朱古力慕思底白朱古力慕思面, 白朱很甜, tiramisa 旁的黑朱比再隔离的浓味, 而且底有粒黑cherry, 呢个唔错,
另一方形黑朱慕思底上面唔知系咪味青宁慕思, 酸酸地几醒神
有杯似橙味布甸, 味道都唔错
还有黑朱布甸, 上面的是软心朱古力粒好有朱古力味,不是很甜
中间蓝莓 tart 可以, tart 底松脆…
即焗金宝苹果挞, 底是一片片煮过的苹果,
仲有蕉糖炖蛋样都好靓, 但我无食
虽然没初次来此 cafe 时吃到的那份惊喜, 但味道都唔错的
之前见网评系哈根大士雪糕, 但系我地果日变左 斋亚士 ,,,唔知系咪做左黑松露要系雪糕度悭返, 好似有 4-5 种味, 仲有软雪糕, 豆腐花, 我已经好饱全部无食到
餐后包一杯饮品, buffet 至到 9:30, 到呢个时候 d waiter 已经好忙咁赶住收野埋数, 感觉不太好, 似去左大排挡 哈哈
用完折扣后, 每人围起 285元左右, 以呢个价钱都可以, 但如无折要4百3蚊就唔选佢啦, 因为海鲜唔得