2018-09-11
早前男友生日,每年都会去同佢食餐好嘅庆祝。继上年试完法国菜,今年我地挑战omakase – 厨师发办。为左隆重其事,今次都上网睇左港九区大量的高级日本菜餐厅,最后拣左间菜式比较独特,又唔止系食寿司或铁板的omakase。呢间餐厅位于湾仔,面积唔大,晚市只做omakase厨师发办,而且我订枱嘅时候要求坐吧枱,职员同我讲话夜晚的omakase只开放吧枱坐,叫我可以放心。当晚有2款omakase套餐可选,分别系$1200套餐 (可品尝15种菜式加卷物) 及$1500套餐 (可品尝18种菜式加卷物),我见$1200 已有咁多野食就拣左前者试试。我地一去到坐左阵,睇住师傅同个助手好用心咁准备黎紧嘅菜式。前菜有3款,上碟摆盘好精致,充满日本风情,serve 嘅女仔话要先食粟米、腐皮再食个螺。前面白色嘅粟米来自北海道,师传话叫做「未来粟米」。本身睇个样好似「干争争」,点知一咬落去好多汁又好爽甜,完全同个样系两回事!跟住嘅日本腐皮都好有惊喜,豆味好香浓,而且好滑溜!个螺唔记得左系咩螺,都好弹牙鲜甜。食完道前菜令我好期待黎紧嘅菜式!「好大只蚝啊」,我真心尖叫左出声,虽然唔系无食过咁大只,但估唔到omak
「好大只蚝啊」,我真心尖叫左出声,虽然唔系无食过咁大只,但估唔到omakase有得食质素咁高嘅肥美北海道真蚝!
真系好似我只手掌咁大!师传预先加左少少酱油同紫菜调味,令真蚝嘅味道更加升华!真系打打下都好想食!
跟住落黎就系各种日本空运嘅鲜甜刺身!忘了提,芥末也是未开始食之前见师傅叫助手新鲜即磨的!带子刺身同赤贝刺身好爽甜,唔会淋,我是没有点芥末蓉食的。
深海池鱼很是肥美,师傅连上碟造型也是一丝不苟的。
跟住落黎嘅白虾刺身配铿鱼内脏真系好香好好味,大推!
师傅表示日本白虾系全世界最细嘅虾,唔好睇碗仔细细,入面有20-30只日本白虾,食之前先将日本白虾及铿鱼内脏捞匀。白虾超鲜甜,肉质嫩滑,配埋铿鱼内脏嘅甘香,一道令人不能忘怀嘅菜式!师傅仲话呢道菜式系香港无咩地方可以食得到!
跟住小休一阵,师傅安排左自家腌制嘅牛蒡俾我地试下,清清味蕾之余又可以慢慢睇师傅准备黎紧嘅菜式。
呢道汁煮鲍鱼,我相信系炖煮左好耐,鲍鱼、香菇同大根都好入味,不过我觉得味道浓左少少。
另一惊喜好味之作系呢个紫菜包住嘅烧带子配海胆!个带子超大只同厚身,师傅用火枪轻轻烧一烧表面,再夹入大量海胆,一口咬落去好香,而且海胆味好出,唔会被烧香嘅带子抢左风头,绝对系必食之一。
小妹去日本菜餐厅最中意就系食茶碗蒸,因为好中意食个滑溜嘅蒸蛋。呢度嘅海胆三文鱼子茶碗蒸可以话系我食过最好味嘅茶碗蒸,而且出外日本餐厅都好少见呢个配搭。三文鱼子咬落爆晒啲汁出黎,少少咸咸地配上清清地嘅滑蛋,两者味道都提升晒!再加上鲜甜海胆,不用我再形容都知好香甜啦!
之后就到寿司啦!除左采用时令嘅食材例如肥美嘅秋刀鱼之外,配料的搭配同做法都充满惊喜,等我同大家分享几款令人回味嘅寿司。
首推的是呢款唔似海胆寿司嘅寿司。师傅表示,出面食到嘅海胆寿司都系直接将海胆放系寿司饭上面,不过他却是先将海胆处理,更谓此做法全港只有2间。真开心可以试到咁独特嘅海胆寿司!虽然个样唔讨好,不过一食就会惊叹海胆嘅鲜甜味同寿司饭结合得好出色!齿颊留香,味道久久未散。
另一款系下面嘅喜之次鱼寿司配黄芥子。喜之次鱼烧得刚好,充满油脂香味,配上微辣嘅嘅黄芥子,味道层次丰富!
鲭鱼西京烧就食得多,鲭鱼刺身寿司真系少食。呢款鲭鱼寿司肉质鲜嫩,配上芝麻,更添香气。
时令嘅秋刀鱼寿司好鲜甜!
师传特登系上碟前大力拍一拍北海道石垣贝,令佢挺身,仲好贴心咁问我地系拍片定影相添!
咸香嘅筋子寿司
入口即溶嘅中拖罗寿司
即完寿司就黎一碗铿鱼汤暖暖身,并准备好迎接黎紧嘅饭同甜品。汤入面有铿鱼片、紫菜、同豆卜(好似系),用料十足,好清甜。
接著嘅碎吞拿鱼手卷亦系难忘之作。师傅首先将吞拿鱼切碎,然后用火枪烧鱼片,将烧鱼所得嘅油脂滴落吞拿鱼粒之中(鱼片并非用黎食,只系想要佢啲油脂),再拌入其他配料,味道好丰富甘香!
最后以一道绿茶奶冻配红豆作结。不过,估唔到师傅连甜品都自己制作!绿茶奶冻绿茶味突出,红豆微甜,唔会抢左绿茶奶冻嘅味道。
由7点食到10点半,咁就过左完美嘅一个晚上。