2018-07-31
今晚约了妈妈去sogo 买嘢, 佢话很久没有食泰国菜。 铜锣湾泰国菜选择唔少, 上网search了 有间好近sogo嘅 "Siam 28"泰菜, 环境唔错。 就喺28楼, 餐厅开阳, 装修简洁明亮 , 近窗边更可俯览铜锣湾闹市。 感受到泰式度假feel。餐牌很精美很多泰式地道美食。侍应先放下一排五小碟的泰式自家制酱汁。 颜色好鲜艳, 由比较辣到酸甜, 可配合唔同菜式吃。 较辣是青绿色那款, 用青辣椒 打碎,可配合泰式生虾。 亦有酸酸甜甜混有蒜蓉粒辣椒粒的酱汁,可以蘸炸鱼饼春卷之类。 仲有一款酱汁可点烧肉或烧猪颈肉。 多款酱汁摆在眼前, 真是设想周到。 经典生菜包(猪)$79可以选唔辣。 猪肉碎炒得很干身, 香料味突出, 可以自己加一些 泰式酱汁同吃,风味一流。 生菜经过精心挑选, 每一块都爽脆清甜, 唔系洗完摆咗好耐𠮶种款式。 份量不少有数十块生菜叶, 包极都有, 好厉害以为是小食份量。马沙文咖哩(牛腩) 配薄饼$119 唔辣嘅马沙文咖哩, 带点甜味又杰身, 好香咖哩味, 牛腩选用筋腩部位又腍又入味。 配以即烤薄饼热辣辣蘸咖哩汁超正! 咖哩汁内还有不少腰果, 口感丰富。因为薄饼只得数块
餐牌很精美很多泰式地道美食。
经典生菜包(猪)$79
马沙文咖哩(牛腩) 配薄饼$119
因为薄饼只得数块, 我们还order了一碗米线($19),舀上咖哩汁同吃, 觉得自制了一款美食。
龙眼冰($48)
份量颇大, 唔会落大量冰块, 饮到最后都充满龙眼嘅清甜, 龙眼肉足有平时嘅两倍。
干炒香辣香叶河粉(鸡)$99
选了少辣, 河粉炒得很有镬气, 鸡肉份量很多, 唔会嚡身, 似鸡髀肉。 亦可选择猪或牛。炸过嘅香叶很脆口。
芒果煎糯米$89
虽然已经 饱饱, 但一定要试这里的招牌菜甜品:芒果煎糯米。
这里的芒果糯米饭先用蛋煎香再上碟。 感觉会比较无咁滞, 淋上特制的椰糖, 真系好味到令人融化。 加上香甜嘅芒果, 味道诱人绝对不能不试!
餐厅食物质素唔错, 店员醒目得黎服务有礼, 平日时间不到8点已全场满座, 下次要嚟试其他美食。