今日同外国嚟香港嘅朋友嚟长洲小旅行,行入条小巷见到有一幅好靓嘅壁画,打卡一流,而铺内嘅座位好宽敞,墙上放咗80年代香港巨星嘅黑胶唱片,仲会播放一啲怀旧音乐,感觉好chill,黎到长洲值得一访!食物方面都好多选择,无论小食定系粒粒雪糕都好推荐!🍗南乳鸡翼👍🏻👍🏻呢个系呢间铺嘅招牌小食,真系好好食!首先,份量非常多,共5只鸡翼,而且size都系大大只。味道方面,表面炸得非常香脆,南乳味浓郁,一咬开就热辣辣同非常Juicy,炸得啱啱好,非常推荐!🍟天妇罗炸鱼配薯条用天妇罗嘅方式炸鱼,表皮薄又脆,而且鱼柳厚肉,加埋沙律酱,好好味!而薯条份量好多,仲要系粗薯条,炸到外脆内软,上到枱要摊冻一阵先可以食,用心之作!🍹青柠柚子蜜梳打以有柚子蜜做底,加上新鲜嘅青柠,饮落口非常开胃同滋润,每啖都有细细粒嘅柚子果肉,味道酸酸甜甜,食左啲炸物再饮一啖系非常解腻。🍨粒粒雪糕(曲奇妙脆 & 软滑棉花糖)呢个系童年嘅回忆,估唔到长洲都有粒粒雪糕,佢有两个组合,可以简一种味道,或者两种味道!曲奇妙趣,即系Cookie & cream,入边有啲Oreo碎,口感层次好丰富,比起细个食嘅时候升华咗好多,好有惊喜!软滑棉花糖
食物方面都好多选择,无论小食定系粒粒雪糕都好推荐!

🍗南乳鸡翼👍🏻👍🏻
呢个系呢间铺嘅招牌小食,真系好好食!

🍟天妇罗炸鱼配薯条

🍹青柠柚子蜜梳打

🍨粒粒雪糕(曲奇妙脆 & 软滑棉花糖)
软滑棉花糖就比较甜,一粒粒雪糕入口即溶,好似食紧会即浴嘅糖果咁,好正!
  • 南乳鸡翼