2017-09-05
又一观塘工厦好介绍!今次唔再系cafe或西式餐厅,系食传统点心的好地方!星期日中午时间黎到,都唔使等位直入!周末想唔等位饮茶真系可以黎呢度,相信平日反而会多人。一入去个环境装饰都好摩登,坐法亦唔系传统酒楼圆抬,而系西化的方抬形式,有啲座位系一排bar抬。碗碟都比较西式,有少少云石pattern。环境亦唔觉得迫,亦冇一般酒楼咁嘈。食物真系好出色,全部上抬都热辣辣,明显真系即叫即做,唔系预先整定。呢度唔似其他新式点心餐厅,冇gimmick冇可爱点心冇特别动物形状,只做好最传统的点心。马拉糕超新鲜,热辣辣蒸出,好松软味道微甜,啱啱好!墨西哥叉烧包都好正!皮松脆,里面充满左叉烧,好多汁,仲好热,完全冇偷工减料!个包有啲似生煎包,个底有煎过,好香好脆。肠粉都好好味,一上抬就知肠粉拉得好,薄薄一层亦有透明感,里面好多叉烧好足料。XO酱萝卜糕好够惹味,辣味够,虾米好香好脆,食上瘾!萝卜糕略嫌有啲削,好易散,但食到粒粒萝卜,都系好足料!流沙奶皇包系从来都系我至爱,但唔系间间做得出色。呢度相信系我数一数二喜爱。里面够哂流沙,真系有好重好香蛋黄味,但亦有带甜味,食到蛋黄沙,咁先系真正的流沙包嘛!小笼包相对
马拉糕超新鲜,热辣辣蒸出,好松软味道微甜,啱啱好!
小笼包相对失色,比较普通,皮太薄,但里面依然有好多汤,味道亦唔错既。
呢度的点心真系好食过好多连锁大酒楼,出面酒楼越来越偷工减料,亦预先做定点心节省成本,质素每况愈下。难得系呢度食到做得好食足料的传统点心,仲要系大酒楼价钱的一半,仲唔使加一,抵食都爆!下次唔使再去酒楼等位饮茶啦!